Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, βίντεο δείχνει περιπολικό να παρασύρει διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν στη Νέα Υόρκη και κάνει τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με το CNN, στα πλάνα που αναρτήθηκαν στο Twitter, το τζιπ της αστυνομίας εμφανίζεται σταματημένο μπροστά από οδόφραγμα που είχε τοποθετηθεί στο σημείο για να συγκρατήσει τους διαδηλωτές.

Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο περιθώριο διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, όπως μεταδίδει το CNN καθώς η οργή του κόσμου ξεχειλίζει για τις συνεχιζόμενες διακρίσεις, αλλά και την οικονομική εξαθλίωση λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο κέντρο της Ινδιανάπολης το βράδυ του Σαββάτου, καθώς όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από πυρά.

Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους πετούν αντικείμενα προς το τζιπ, ο οδηγός του οποίου κάποια στιγμή ξεκινά, παρασύρει το οδόφραγμα και διαδηλωτές.

Στο βίντεο, ακούγονται οι φωνές των διαδηλωτών και στη συνέχεια ένας άνθρωπος πηδάει στο καπό του οχήματος.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν υπήρξαν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

Νωρίτερα:

Χιλιάδες διαδηλωτές για ακόμη μία νύχτα βρέθηκαν στους δρόμους των ΗΠΑ διαμαρτυρόμενοι για την αποτρόπαια και άδικη δολοφονία του μαύρου πολίτη Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

 

Τη νύχτα κατεγράφησαν επεισόδια σε περισσότερα από 30 πόλεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο να διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει την αναρχία και να επαινεί την Εθνοφρουρά για την παρέμβασή της, καθώς σε 13 πολιτείες έχει ενεργοποιηθεί η εθνοφρουρά, σε αρκετές πολιτείες επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ και ο στρατός έχει θέσει μονάδες του σε κατάσταση ετοιμότητας 4ωρου για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επέμβουν.

The National Guard has been released in Minneapolis to do the job that the Democrat Mayor couldn’t do. Should have been used 2 days ago & there would not have been damage & Police Headquarters would not have been taken over & ruined. Great job by the National Guard. No games!

 

 

Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο οι διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» (“I can’t breath”) ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Protests, civil unrest in Dallas over deaths of George Floyd and Breonna Taylor

Στην Ουάσινγκτον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν». Πολλοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία. O Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε το συμβάν λέγοντας πώς εάν «αν οι διαδηλωτές παραβίαζαν τον φράχτη του Λευκού Οίκου, θα τους περίμεναν σκυλιά και όπλα».

Violent clashes outside White House as hundreds voice anger at police killing | George Floyd protest

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Σαββάτου θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα: «Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη. Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει». Για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κινητοποιήθηκαν οι πλήρεις δυνάμεις της Εθνοφρουράς.

Protesters Clash With Police In Minneapolis, Teargas and Objects Thrown

Ο Αμερικανός υπ. Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ κατηγόρησε επίσης «ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα».

Το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια και η Ατλάντα είναι ανάμεσα στις πόλεις των ΗΠΑ όπου ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ του Σαββάτου, για να αποτραπεί το ξέσπασμα επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όπως συνέβη σε πολλά αστικά κέντρα απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας.

Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής από τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους δύο διαδηλωτές.

Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης περιπολικό πέρασε μέσα από το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, που είχαν βγει στους δρόμους για δεύτερη ημέρα, αφού την Παρασκευή έγιναν περισσότερες από 200 συλλήψεις. «Θα μπορούσαν να τους έχουν σκοτώσει και δεν γνωρίζουμε πόσοι τραυματίστηκαν», κατήγγειλε η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο- Κόρτες μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι εν λόγω αστυνομικοί. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη συνοικία Φέρφαξ, όπου πλήθος ανθρώπων προσπάθησε να εισβάλει στο στούντιο CBS Television City, όμως απωθήθηκαν από την αστυνομία.

Facebook Comments