Ο εκπρόσωπoς του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε το πρωί της Τρίτης, απαντώντας στο διάβημα της Αθήνας, ότι «η Τουρκία θα κάνει κανονικά τις έρευνες που ανακοίνωσε, εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ».

 Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Οι δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων των Τουρκικών Πετρελαίων είναι εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ.

Η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές. 

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις μας διεξάγονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα».

Αυτά είναι τα οικόπεδα που θέλει να κάνει έρευνες ο Ερντογάν

Σε περαιτέρω κλιμάκωση οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς τις αρχές ενέργειας για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές πλησίον σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»  φέρνει στο φως της δημοσιότητας τις ακριβείς περιοχές που περιλαμβάνει η πρόταση και οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Γι’ αυτά τα σημεία η Αγκυρα υποστηρίζει πως βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της και η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (ΤPAO) ζητά να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου.

Ο οριστικός χάρτης θα δημοσιευτεί όταν δοθούν οι άδειες, ωστόσο οι περιοχές που προκύπτουν από τα στοιχεία των οικοπέδων είναι σαφή.

Συγκεκριμένα η ΤΡΑΟ ζητά άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου «έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα», όπως αναφέρει η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας. Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά πως «ανακοινώνεται πως η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτηση για έρευνες στις περιοχές που ήδη κατέχει και βρίσκονται στη Μεσόγειο εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ζητάει επιπλέον έκταση ερευνών εντός των περιοχών έκτασης 116.745 εκταρίων για το σημείο, AR/TPO/KD/O20,O21,P20,P21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, βορειοανατολικά της Ρόδου μέχρι του ορίου 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), και επιπλέον έκταση ερευνών 193.522 εκταρίων στην περιοχή AR/TPO/KD/R20,R21,S20,S21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, ανατολικά της Ρόδου σε απόσταση πάλι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα).

Ακόμη, η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιοχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.

Αμφισβήτηση

Το σημαντικό σημείο αυτών των κινήσεων της Αγκυρας είναι πως αφορούν σε περιοχές που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων. Ουσιαστικά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε επήρεια των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα. Δηλαδή επιμένει στη θέση που διατύπωσε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ότι δηλαδή τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται θαλασσίων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων που σήμερα έχουν.

Η αρχική αίτηση για τις άδειες πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου και δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως το περασμένο Σάββατο 30 Μαΐου.

Πρόκειται ουσιαστικά για επτά αιτήσεις που εμπίπτουν τόσο εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά κατατέθηκαν στη βάση συντεταγμένων από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου με επιστολή του στις 18 Μαρτίου 2020. Όπως και εντός ενός κομματιού της περιοχής του Μνημονίου Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών Άγκυρας – Τρίπολης του Νοεμβρίου 2019.

Facebook Comments