Πάνω που ήμασταν έτοιμοι να ενταχθούμε στην κανονικότητα, μας προέκυψε (παγκόσμια) «νέα» κανονικότητα.

Τι είναι η νέα κανονικότητα, κάτι καινούριο, φρέσκο και ελπιδοφόρο;

Όχι ακριβώς.

Σαν να έβαλε ο Θεός το χέρι του να ξανά αρχίσουμε από την αρχή με ένα κουμπί.

Να αρχίσω με τα θετικά, μείωση της ρύπανσης, κατάργηση της παγκοσμιοποίησης, αποκαθήλωση των χρηματοοικονομικών μέσων και αγορών, μείωση έντασης εργασίας και απομυθοποίηση των πολλαπλών πτυχίων και ενδυνάμωση των προσωπικών στιγμών και ευτυχίας απλών πραγμάτων.

Καλά ακούγονται, για τους περισσότερους.

 

Όσο η παγκόσμια και η εγχώρια κοινότητα, ασχολιόταν με την αριθμολαγνεία των νεκρών και των κρουσμάτων, κάποιοι είχαμε αρχίσει ήδη να μετράμε τις παράπλευρες απώλειες, τα αθώα θύματα αυτού του πολέμου, τα γυναικόπαιδα και τους αμάχους.

Ποιοι θα είναι αυτοί; Οι εργαζόμενοι εν γένει, οι νέοι επιχειρηματίες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες.

Αεροπορικές εταιρίες κολοσσοί, μεγάλες μονάδες του τουρισμού και γύρω από αυτόν, καλλυντικά, αυτοκίνητα, πλαστικά πετρέλαιο, ναυτιλία, εστίαση, διασκέδαση κοκ αμέτρητος ο κατάλογος των πληγέντων κλάδων και μάλιστα παγκοσμίως, απίστευτη η κλίμακα και η μαζικότητα, ξαφνικά, out of the blue.

Αν και στατιστικολόγος, ασφαλιστής και άνθρωπος της αγοράς, δεν θα αριθμολογήσω, καθόλου αριθμοί σε αυτό το άρθρο, μιλάμε για τις ζωές μας. Απλά έχω την δυνατότητα να χρησιμοποιήσω τους αριθμούς πιο εύκολα σε απλές φράσεις και διαπιστώσεις.

 

Ξαφνικά, μέσα σε λίγες εβδομάδες η συζήτηση περιστρέφεται αποκλειστικά στην οικονομία, όπως το είχα προβλέψει, αυτό μετράει στον κόσμο, η τσέπη, όλα κινούνται γύρω από αυτό, η ψυχολογία, η ευτυχία, η οικογένεια, δυστυχώς ή ευτυχώς, έτσι έχουμε καταλήξει να ζούμε.

 

Αν θέλετε να διαβάσετε κάτι ευχάριστο και ελπιδοφόρο, να σταματήσετε τώρα να διαβάζετε. Αυτά τα, πάμε όλοι μαζί, μπράβο μας, συγχαρητήρια σε όλους, είναι ανεδαφικά και πάντα τα λένε αυτοί που δεν έχουν προβλήματα επιβίωσης και για να αποχαυνώνεστε. Εξάλλου θα καταρρεύσουν άμεσα στην πράξη.

 

Πάμε λοιπόν να δούμε σιγά σιγά που πάει το πράγμα.

Ανεργία. Τελεία. 3ήμερη-4ήμερη απασχόληση, όπου να’ναι και ότι να’ναι για την επιβίωση μας. Θα έχετε όμως ελεύθερο χρόνο, να μαδάτε μαργαρίτες.

Οκ, θα σας δώσουμε δωρεάν εισιτήρια, δωρεάν Ίντερνετ ίσως στο μέλλον, δωρεάν συναυλίες από την τηλεόραση, ηλεκτροκίνηση από τον δήμο, δωρεάν μετακίνηση, δωρεάν παιδεία για όλους από το σπίτι. Εξάλλου θα μπορείτε να πάτε στην πλατεία μια βόλτα όσο θέλετε, ωραία είναι, δεν χρειάζεστε καινούρια ρούχα και βάψιμο, τα ίδια είστε όλοι, δεν έχετε δει στην Ινδία δεν διαφέρουν, ελάτε τώρα, τσάμπα έξοδα. Εξάλλου η μάσκα βοηθάει σε αυτό, να φαίνονται μόνο τα μάτια μας, ο καθρέφτης της ψυχής. Όλες οι μουσουλμανικές σειρές συνηγορούν σε αυτό.

Τα ταξίδια να τα ξεχάσετε, αν θέλετε, μπορείτε να τα βλέπετε σε εκπομπές ταξιδίων.

Νομίζω ότι όλοι έχουμε πάρει μυρωδιά από τις σειρές επιστημονικής φαντασίας, ούτε επιστημονικής, ούτε φαντασίας, κάποιος τα έβγαλε από τα μυαλό του ίσως.

 

Ας πάμε όμως στα άμεσα, τα χειροπιαστά των επόμενων χρόνων, τι με νοιάζει τι θα γίνει βρε πατριώτη στο διάστημα;

Ναι ωραία. Όπως βλέπετε, κλείνουν πολυεθνικές, καταργούνται συνήθειες μας δεκαετιών, αλλάζει ο τρόπος σκέψης και δράσης.

Από ότι φαίνεται, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα αντέξουν, λόγω της μικρής έκθεσης τους σε κινδύνους, όπως και οι υπηρεσίες, ο ανθρώπινος παράγοντας.

Οι πολιτικές θα αλλάξουν άρδην.

Ο χειμώνας θα αρχίσει από το μηδέν, λευκό χαρτί.

Υπερβολές λες, θα βρεθεί το εμβόλιο και όλα καλά όπως πριν.

Δε νομίζω αδελφέ μου. Οι Εβραίοι ξέχασαν το ολοκαύτωμα, οι Έλληνες ξέχασαν τους Ναζί ; Ο κομμουνιστής ξέχασε τους Χουντικούς ; Ο ομοφυλόφιλος ξέχασε το AIDS ?

Ακόμα κι αν βρεθεί λύση, οι μνήμες και ο φόβος μένει, η μάσκα θα μείνει κι άλλο. 

 

Επαναλαμβάνω, συμβουλή προς όλους, ξεχάστε ότι ξέρατε για το επάγγελμα σας, για την στέγη σας, για την οικογένεια σας, για την παιδεία και την διασκέδαση σας, ξεχάστε ξεπερασμένες πολιτικές.

Μερικά θα αλλάξουν λίγο, η μαζικότητα όμως των ξαφνικών αλλαγών, θα προκαλέσει καταιγιστικές εξελίξεις και στα υπόλοιπα.

 

Η νέα κανονικότητα μηδενίζει το κοντέρ, σχεδιάστε εκ νέου την ζωή σας, ξεφύγετε από τα πρότυπα, δημιουργήστε κάτι νέο.

Αν θέλετε να επιβιώσετε και να μπορείτε να ανταπεξέλθετε στη νέα πραγματικότητα. Προσαρμοστείτε.

Με αγάπη, ένας νέος πολιτικός με όραμα.

Facebook Comments