Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον αψήφησαν ξανά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε για να αποκατασταθεί η τάξη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Το πλήθος, που διαδήλωνε ειρηνικά – ήταν πολύ πιο ογκώδες από την προηγουμένη -, γονάτισε την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες, στις 19:00 (τοπική ώρα) φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», ή «δεν θα φύγουμε».

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον καινούριο φράκτη που τους εμποδίζει να μπουν σε ένα πάρκο έξω από το κτήριο της αμερικανικής προεδρίας όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες, ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει τα πόδια σε μια εκκλησία που υπέστη μικρές φθορές και να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής.

Χθες, Τρίτη, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν  άνδρα ο οποίος άνοιξε πυρ στη συνοικία Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο πηγές. Ο άνδρας φέρεται να άνοιξε πυρ περί τις 21:00 εναντίον δύο προσώπων. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ένοπλο, ο οποίος υπέκυψε αργότερα. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο συμβάν.

Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη ήταν για άλλη μια νύχτα εξαιρετικά τεταμένη. Η αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ συνέλαβε σχεδόν 700 ανθρώπους εν μέσω ταραχών στο κέντρο του Μανχάταν, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη ήταν για άλλη μια νύχτα εξαιρετικά τεταμένη. Η αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ συνέλαβε σχεδόν 700 ανθρώπους εν μέσω ταραχών στο κέντρο του Μανχάταν, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε έντονα, βλέποντας τις εικόνες ειδικά από τη Νέα Υόρκη, γράφοντας  τα ξημερώματα της Τετάρτης έγραψε στο twitter «χάος, ανομία και καταστροφές έχουν καταλάβει τη Νέα Υόρκη. Πότε θα καλέσει ο κυβερνήτης Κουόμο για βοήθεια την ομοσπονδιακή κυβέρνηση;».

Στην Ουάσινγκτον διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για άλλο ένα απόγευμα έξω από τον Λευκό Οίκο μολονότι όταν ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας οι περισσότεροι διαλύθηκαν χωρίς να υπάρξουν εντάσεις. Επεισόδια αντίθετα σημειώθηκαν στο Μιλγουόκι με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

Οι σφοδρές φυλετικές ταραχές μεταφέρονται από την μία πόλη στην άλλη και από τη μία Πολιτεία στην άλλη. Tροφοδοτούνται από τη διαχρονική καταπάτηση των δικαιωμάτων της αφροαμερικανικής κοινότητας, σε συνδυασμό με τις πολιτικές προκλήσεις, στις οποίες επιδίδεται ο πρόεδρος Τραμπ.

Γιατί αυτή η εξέγερση μπορεί να πυροδοτήθηκε από την ωμή δολοφονία του Φλόιντ, αλλά είναι σαφώς και μία εκδήλωση του αντι-Τραμπ ρεύματος. Σε πολλές περιπτώσεις ειρηνικών διαμαρτυριών, η αστυνομία επιδόθηκε για ακόμα μία φορά σε υπερβολική χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τουλάχιστον 13 πολιτείες η Εθνική Φρουρά έχει αναλάβει την επαναφορά της τάξης. Στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος των ειρηνικών διαδηλωτών στην περιοχή Chinatown της Ουάσιγκτον. Τα ελικόπτερα κατέβηκαν τόσο χαμηλά που προκάλεσαν πανικό, με τον κόσμο να τρέχει για κάλυψη, αποφεύγοντας σπασμένα κλαδιά από δέντρα που έπεφταν στα κεφάλια τους.

Facebook Comments