Σε τροχιά πτώσης βρέθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Μάιο οι τιμές καταναλωτή με τον δείκτη να κινείται ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος σε σχέση με τον Απρίλιο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο -1,1% και ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στο -0,7%.

Παρά την πτώση αυτή, σε ετήσια σύγκριση (Μάιος 2020 προς Μάιο 2019) ξεχωρίζουν οι ανατιμήσεις σε πολλά είδη διατροφής, όπως σε: νωπά φρούτα (28,6%), γιαούρτι (6,9%), αλλαντικά (6,4%), ζυμαρικά (5%), χοιρινό (4,3%), νωπά λαχανικά (4%), γάλα νωπό πλήρες (3,8%) και αρνί- κατσίκι (3,2%). Ανατιμήσεις, κατά 3,4%, υπήρξαν και στην ένδυση- υπόδηση. Αντίθετα, πολύ μεγάλες μειώσεις τιμών, λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος, καταγράφηκαν σε πετρέλαιο θέρμανσης (30,6%) και φυσικό αέριο (30%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

   1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

   *3,9% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

   *0,8% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

   *7% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

   *2,2% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

   *0,9% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές- επισκευές, πολιτιστικές δραστηριότητες.

   *0,8% στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Facebook Comments