Με τα σημερνά οικονομικά δεδομένα και με χρηστή διαχείριση  η χώρα δεν θα αποκτήσει ταμειακό πρόβλημα ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι χρειάζεται σύνεση, σχεδιασμός, ρεαλισμός και μετριοπάθεια στην διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση με επιτυχία. Δρα συνετά και αποφασιστικά και αυτό αναγνωρίζεται ευρωπαϊκά και παγκόσμια.

«Ως υπουργός οικονομικών είμαι ιδιαιτέρα ικανοποιημένος που οι προσπάθειες που καταβάλλονται από νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος και κυβέρνηση, αναγνωρίζονται. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Με σχέδιο, πίστη στις δυνάμεις μας και συνοχή, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

Με αφορμή τη σύγκρουση Μητσοτάκη -Τσίπρα στη Βουλή την Παρασκευή για την απόφαση του eurogroup και το αν υπάρχει δέσμευση για τα πρωτογενή πλεόνασμα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι  πουθενά  δεν υπάρχει τέτοια  αναφορά σε «δέσμευση για συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων  το  2021», ενώ η ευρωζώνη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν χρειαστεί και την επόμενη χρόνια να εφαρμοστούν οι ίδιες πολιτικές που εφαρμόζονται και φέτος λόγο κορωνοϊού.

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης  αλλά και την ευρωπαϊκή βοήθεια, ο υπουργός ανέφερε ότι «όλα τα ελληνικά προγράμματα έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμα εκταμίευση πόρων. Έχουμε βασιστεί σε δικούς μας πόρους. Η κυβέρνηση έλαβε και εφάρμοσε μέτρα, χωρίς να έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ απ τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί μέχρι τέλος Ιουλίου, κρατάμε καύσιμα για τη φάση ανάταξης της οικονομίας». Οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ύφεση στην οικονομία δεν έχουν αλλάξει από εκείνες που είχαμε κάνει στα τέλη Απριλίου και οι οποίες βρίσκονται στην έκτη έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών  στη δευτερολογία του κατά την ενημέρωση της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η θέση θα είναι βαθιά και ότι  αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλήρης  εικόνα  για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πρόσθεσε όμως ότι όλες οι μεταβολές που γίνονται παγκοσμίως και αφορούν στην ύφεση τις δύο τελευταίες εβδομάδες εμφανίζουν θετική εικόνα ως προς τα που θα κινηθεί η ύφεση στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην απόφαση που θα λάβουν ηγέτες μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμα που πρότεινε η ευρωπαϊκή επιτροπή ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι εφόσον έχουμε την απόφαση αυτή μέσα στο καλοκαίρι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο  με ένα σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων μαζί με το σχέδιο του προϋπολογισμού.

Όσο να μου φορά τον μηχανισμό που έχει φτιάξει ο ESM και αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι η χώρα δεν έχει κανένα λόγο να προσφύγει σε αυτό το μηχανισμό μια και μέχρι στιγμής εκτός της Κύπρου καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προσφύγει.  «Εμείς προς το παρόν δεν θα προσφύγουμε στον ESM, δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε βγήκαμε και δανειστήκαμε δύο φορές από τις αγορές, έχουμε μια ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα sure και το ΕΣΠΑ».

Facebook Comments