Η απομείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου είναι κάτι που μελετούν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Εξ αρχής είχαμε πει ότι θα μειωθεί, αυτήν τη στιγμή μελετάται από το υπουργείο Οικονομικών και μια μεγαλύτερη εξατομίκευση. Δεν είναι δυνατόν ζημιογόνες επιχειρήσεις φέτος, που δυστυχώς θα είναι οι περισσότερες ζημιογόνες, να πρέπει επί τη βάσει των περσινών κερδών, να δώσουν την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος» ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, για να συμπληρώσει: «Μελετάται έτσι ώστε να απομειωθεί ή ακόμη και να μηδενισθεί αυτού του τύπου η προκαταβολή φόρου. Είναι εύλογο και σας διαβεβαιώ πως θα γίνει ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του δημοσιονομικού μας χώρου, έτσι ώστε κατά το δυνατόν να διευκολυνθούν οι πολίτες».

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, είπε πως το ζητούμενο είναι «το α 15νθήμερο της νέας τουριστικής περιόδου, οι επόμενες δυο – τρεις εβδομάδες, να πάνε καλά και στο υγειονομικό – επιχειρησιακό κομμάτι και στο οικονομικό, ώστε να δημιουργηθεί ένα momentum στους πολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να μπορέσει να κινηθεί πολύ περισσότερο η αγορά. Στο ειδικότερο ερώτημα τι θα γίνει με τους τουρίστες που προέρχονται από χώρες με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά κάνουν ενδιάμεση στάση σε ευρωπαϊκή χώρα, ο υπουργός ζήτησε από τους πολίτες «να αισθάνονται ασφάλεια», και τούτο γιατί έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο «εκείνος ο οποίος προέρχεται από χώρα στο “κόκκινο”, θα εναπόκειται σε έλεγχο ανεξαρτήτως αν θα είναι απευθείας η πτήση ή όχι. Αυτό που εμάς ενδιαφέρει, είναι πού βρέθηκε τις τελευταίες 15 ημέρες. Θα ελέγχουμε είτε ολόκληρες πτήσεις είτε μεμονωμένους επιβάτες πτήσεων», δήλωσε για το θέμα.

Για τον ανασχηματισμό

Σε ό,το αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε αυτό που είχε πει και το προηγούμενο διάστημα, ότι δηλαδή «για να υπάρξει ανασχηματισμός ή διορθωτικές κινήσεις, όπως θα συμβεί τώρα, θα πρέπει να έχουμε έναν ουδέτερο χρόνο».

«Αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις στην κυβέρνηση δεν γίνονται σε ζέοντα χρόνο. Δεν μπορείς ενώ είσαι μέσα σε μια κρίση, να κάνεις ταυτοχρόνως και διορθώσεις, γιατί το ωφέλιμο αποτέλεσμα εξουδετερώνεται. Άρα», συμπέρανε, «από τη στιγμή που ανοίγουμε από αρχές Ιουλίου, ο χρόνος καθίσταται ουδέτερος -να μην μας συμβεί κάποιο άλλο κακό- οπότε ο πρωθυπουργός κατά τη διακριτική του ευχέρεια θα αποφασίσει πότε θα έχει αυτή διόρθωση».

Για τα ελληνο-τουρκικά

Για την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε πως για την Αθήνα «είναι θέμα αρχής η πολιτική των ανοικτών διαύλων»

«Ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλα προβλήματα γειτονίας, πόσο μεγάλες δυσκολίες κατανόησης μπορεί να έχεις για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι, γιατί θα πρέπει να απαμβλύνονται οι αντιθέσεις» επισήμανε για να προσθέσει: «Καταλαβαίνω την κλιμακούμενη επιθετικότητα και στη ρητορική και ενίοτε και στις δράσεις εκ μέρους της Τουρκίας, εμείς εξακολουθούμε να προχωρούμε με τις δικές μας κόκκινες γραμμές, που είναι αυτονόητες. Είναι η εθνική κόκκινη γραμμή της κυριαρχίας».

Facebook Comments