Μετά και την πρόσφατη εξαγορά του 5% της εταιρείας από την Eldorado Gold (Greece) το οποίο προηγουμένως κατείχε η AKTOR Constructions, η Ελληνικός Χρυσός επανατοποθετείται όσον αφορά την γενικότερη φιλοσοφία στη διαδικασία της μεταλλευτικής της δραστηριότητας, με το βασικό της “αποτύπωμα” στην ΒΑ Χαλκιδική να είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον και η προστασία του οικοσυστήματος. Για την εταιρεία, άλλωστε, η υπευθυνότητα στην περιβαλλοντική διαχείριση και η προσήλωση στην Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελούν μονόδρομο, ώστε να υπάρξει η οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα τον 21ο αιώνα.

Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, καθώς και οι τεχνολογίες και μέθοδοι που χρησιμοποιεί βασίζονται απαρέγκλιτα στην αρχή της βέλτιστης περιβαλλοντικής διαχείρισης, διέπονται από τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας, αξιοποιούν υπεύθυνα την υψηλή τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία που προσφέρει η προηγμένη μεταλλευτική επιχειρηματικότητα μέσω της μητρικής εταιρίας Eldorado Gold και εφαρμόζουν πιστά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο, συχνά ξεπερνώντας ακόμα και τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, με μεγάλες επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρωτοπόρες εφαρμογές εικονικής περιήγησης που υλοποίησε η εταιρεία προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να ζήσουν “από κοντά” τη μοναδική εμπειρία μιας επίσκεψης στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, τόσο στο Μεταλλείο Ολυμπιάδαςόσο και στο Μεταλλείο Μαύρων Πετρών αλλά και το Έργο Σκουριών.

Πολλές αναφορές έχουν γίνει σχετικά με την πολιτική της εταιρείας για το περιβάλλον και πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί λανθασμένα η αποτελεσματικότητα των πρακτικών της. Εξετάζοντας την πολιτική της Ελληνικός Χρυσός, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να καταλάβει ότι οι πρακτικές της βασίζονται στη διαρκή προσπάθεια για ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ξεδιπλώνονται μέσω μιας σειράς σημαντικών πρωτοβουλιών που υλοποιούνται σε λίγα μεταλλεία παγκοσμίως, όπως:

  • Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης

Η Ελληνικός Χρυσός σχεδίασε και εφαρμόζει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε προσβάσιμη από όλους ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο. Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης μετρά 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, την επίδοση των λειτουργιών της εταιρίας σε 12 περιβαλλοντικές παραμέτρους εντός και εκτός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, καθιστώντας την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της ΒΑ Χαλκιδικής υπεύθυνη και βιώσιμη.

  • Η Παράλληλη Αποκατάσταση – μέριμνα για την πλήρη επαναφορά της γης με το βλέμμα στην μετα-μεταλλευτική εποχή

Δομικό στοιχείο στον σχεδιασμό των έργων της εταιρείας είναι η αρχή της παράλληλης αποκατάστασης, δηλαδή, η επαναφορά της γης στην πρότερή της κατάσταση, αμέσως μετά το τέλος κάθε μεταλλευτικής εργασίας. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή, υπήρξε συστηματική μέριμνα για την αποκατάσταση και εξυγίανση της γης από το συνολικό αποτύπωμα της προγενέστερης μεταλλευτικής δραστηριότητας (περίοδος 1960-1995), προκειμένου το φυσικό τοπίο να παραδοθεί άρτιο στην τοπική κοινωνία όταν η μεταλλευτική αξιοποίηση ολοκληρωθεί. Για τον σκοπό αυτό, η Ελληνικός Χρυσός έχει διαμορφώσει ένα φυτώριο έκτασης 150.000 τ.μ. σε μία περιοχή που στο παρελθόν αποτελούσε χώρο απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, καλλιεργώντας περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης. Στην Ολυμπιάδα, έχουν ήδη απομακρυνθεί πάνω από 3 εκ. τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα ενώ ολοκληρώνεται η πλήρης εξυγίανση έκτασης 300.000 τ.μ., με τη συνολική δαπάνη να ξεπερνά τα €100 εκατ.

  • Οι Βέλτιστες Πρακτικές Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, βασισμένες στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, όπως:

  • Ξηρή απόθεση για ασφαλέστερη και περιβαλλοντικά φιλική αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, με σημαντική εξοικονόμηση νερού και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 40%. Η προηγμένη αυτή μέθοδος επιτρέπει το ασφαλές «σφράγισμα» των καταλοίπων μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, και την φύτευση βλάστησης, επιτυγχάνοντας ολοκληρωμένη αποκατάσταση της γης και αρμονική ενσωμάτωση με το περιβάλλον φυσικό τοπίο.
  • Λιθογόμωση:  η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των στερεών καταλοίπων της παραγωγικής διαδικασίας στο ίδιο το μεταλλείο
  • Προηγμένα συστήματα διαχείρισης υδάτων με επαναχρησιμοποίηση των νερών στην παραγωγική διαδικασία και σε άλλες χρήσεις όπως νερό ποτίσματος στο φυτώριο ή υδροσπορά στα έργα αποκατάστασης
  • Συγκομιδή και κομποστοποίηση των πράσινων και κηπευτικών αποβλήτων του Δήμου Αριστοτέλη για την επαναχρησιμοποίησή τους ως εδαφοβελτιωτικά υλικά

Με μοναδικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος η Ελληνικός Χρυσός, δημιούργησε και αξιοποιεί ένα από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα παρακολούθησης περιβάλλοντος στην Ευρώπη με πάνω από 400 σημεία περιβαλλοντικού ελέγχου με μετρήσεις αναρτώμενες σε ειδική ανοιχτή πλατφόρμα στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά, για τον έλεγχο της ποιότητας της ατμόσφαιρας έχει εγκαταστήσει στην περιοχή δραστηριοποίησής της 28 σταθμούς παρακολούθησης. Παράλληλα, η εταιρεία παρακολουθεί στενά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, όπως τον αέρα, το έδαφος και την ποιότητα και την ποσότητα του υδροφόρου ορίζοντα, τα επίπεδα θορύβου, τις δονήσεις και την κατανάλωση ενέργειας, γεγονός που επιτρέπει να προλαμβάνειε και να προσαρμόζει τις πρακτικές της, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσω οικονομικής επένδυσης που ξεπερνά τα €10 εκ., η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει από το 2012 εκτεταμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων εντός και εκτός εγκαταστάσεων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική. Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστήμα. Με περισσότερα από 400 σημεία περιβαλλοντικού ελέγχου, 4 εκ. ευρώ κόστος εγκατάστασης σταθμών, 2 εκ. ευρώ κόστος λειτουργίας ετησίως και ανάρτηση όλων των μετρήσεων σε ειδική ανοιχτή πλατφόρμα στο διαδίκτυο, το Πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα παρακολούθησης περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης μετρά 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, την επίδοση των λειτουργιών της εταιρίας σε 12 περιβαλλοντικές παραμέτρους εντός και εκτός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, καθιστώντας την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της ΒΑ Χαλκιδικής υπεύθυνη και βιώσιμη.

Facebook Comments