Ο «χρησμός» από το Ισραήλ και το ξεπάγωμα

«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», είχε απαντήσει από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων και λίγο μετά αφού τα ερωτήματα για ανασχηματισμό τις επόμενες ημέρες συνέχισαν να πέφτουν βροχή, διευκρίνισε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Ήταν μέσα Ιουνίου τότε και οι απαντήσεις είχαν δοθεί αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Μπέντζαμιν Νεντανιάχου. Την ίδια περίοδο ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε προαναγγείλει επίσης με τον δικό του τρόπο ανασχηματισμό λέγοντας: «μετά την 1η Ιουλίου θα γίνουν αλλαγές όπου χρειάζονται στο κυβερνητικό σχήμα».

Λίγο μετά όμως ήρθε το κρίσιμο στοίχημα του σταδιακού ανοίγματος μετά το lock down, η ενίσχυση από τις Βρυξέλλες και το ακριβές ποσό από το ταμείο ανάκαμψης ήταν άγνωστα ενώ ακολούθησε και η πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.  Τώρα όμως που το τοπίο ξεκαθαρίζει απαιτείται ένα κυβερνητικό σχήμα ικανό να καταθέσει ένα εθνικό σχέδιο για την απορρόφηση των πόρων καθώς δεν περισσεύει τίποτα, συμπαγές ώστε να μπορεί να ισορροπήσει και στις νέες τουρκικές προκλήσεις και παράλληλα έτοιμο να δώσει μια νέα δυναμική με πειστικές προτάσεις στη ΔΕΘ.

Τα τρία σενάρια για ανασχηματισμό με ορόσημο το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείεται να αφήσει την κυβέρνηση να χαλαρώσει έναν ολόκληρο μήνα, τον Αύγουστο με καλοκαιρινούς ρυθμούς, έτσι με δεδομένο το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής τα σενάρια πλέον είναι πολύ συγκεκριμένα. Ή θα ανακοινώσει αλλαγές τις επόμενες ώρες, ή θα προχωρήσει σε αυτές μετά το υπουργικό συμβούλιο ή θα αφήσει να κυλήσει ο Αύγουστος με το κυβερνητικό σχήμα στα κάρβουνα και στο τέλος του θα ανακοινώσει τον ανασχηματισμό. Σε κάθε περίπτωση πλέον είναι θέμα χρόνου οι αλλαγές και σίγουρα κλειδωμένες οι βασικές.

Κλειδωμένες αλλαγές

Θα υπάρξουν αναπληρωτές Υπουργοί με ξεχωριστά καθήκοντα, αναβαθμίσεις Υφυπουργών, προσθήκες γυναικών και βουλευτών στην θέση εξωκοινοβουλευτικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα που στο επίκεντρο του θα έχει την απορρόφηση και την αξιοποίηση των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης.

Για αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες ανεβαίνουν πολύ οι μετοχές του Θόδωρου Σκυλακάκη που αρκετοί υποστηρίζουν ότ ι θα έχει τον κομβικό ρόλο του της διαχείρισης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Στέλιος Πέτσας είναι πλέον επίσης πολύ πιθανό να αφήσει την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και να βρεθεί σε παραγωγικό υπουργείο, για την θέση του ήδη ακούγονται δύο ονόματα αυτό του βουλευτή Επικρατείας του κόμματος Χρήστου Ταραντίλη και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Σπήλιου Λιβανού.

Η αποχώρηση που πέρασε στα ψιλά… οι Γ.Γ. που θα αναβαθμιστούν

Μάλιστα υπάρχει και ο πρώτος που άφησε την θέση του αλλά πέρασε στα ψιλά γράμματα των παραπολιτικών, ο Γεράσιμος Θωμάς, υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, ανακοίνωσε την Παρασκευή την παραίτηση του. Δημιουργούνται ερωτήματα γιατί δεν περίμενε τον ανασχηματισμό, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έκανε σαφές ότι θα αναπληρωθεί  καθώς ανακοινώνοντας την αποχώρηση του συμπλήρωσε ότι προσωρινα τα καθήκοντα του θα μεταφερθούν στον Υπουργό Κωστή Χατζιδάκη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην θέση του θα βρεθεί γυναίκα, με τις περισσότερες «μετοχές» να μαζεύονται στο πρόσωπο της Γ.Γ. του Υπουργείου Αλεξάνδρας Σδούκου. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν θα είναι η μόνη Γ.Γ. που θα αναβαθμιστεί ανάλογο σχέδιο υπάρχει και για τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Γιάννη Σκάλκο.

Θερινή ραστώνη με αυτό το πρόγραμμα και τις εξελίξεις δεν θα υπάρξει για την κυβέρνηση, φέτος όλα δείχνουν ότι το κλισέ που λέει ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο, θα διαψευστεί.

Facebook Comments