Ακόμη ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής, 09.08.2020, ανεβάζοντας σε επτά τον αριθμό των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια.

Νωρίτερα:

Εντοπίστηκε ακόμη μία νεκρή γυναίκα ηλικίας 38 ετών στην Αμφιθέα, πολύ κοντά στο Μπούρτζι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 6 από την κακοκαιρία στην Εύβοια.

Νωρίτερα:

Για πέντε νεκρούς και δύο αγνοούμενους από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του από τις πληγείσες περιοχές.

«Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές, η σκέψη μας σε όσους δεν τα κατάφεραν» είπε προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει».

«Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία» ανέφερε, ενώ ερωτηθείς «γιατί δεν λειτούργησε το 112» απάντησε πως αν λειτουργούσε «θα είχαμε εκατόμβη νεκρών».

O κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια έχουν φτάσει τους πέντε, ενώ μέχρι πριν λίγη ώρα γνωρίζαμε για τέσσερις.

Επιπλέον τόνισε πως υπάρχουν και δύο αγνοούμενοι. Ο υφυπουργός ρωτήθηκε γιατί δεν λειτούργησε το 112 και η απάντησή του ήταν κατηγορηματική, καθώς τόνισε πως αν λειτουργούσε, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Συμπλήρωσε πως υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, ένα μήνυμα από το 112 θα προκαλούσε πανικό και τελικά αντίθετα -από τα προσδοκώμενα- αποτελέσματα.

Αναλυτικά τόνισε: «Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση που έχουμε επιβεβαιωμένη είναι πάνω από 350 χιλιοστά σε έξι ώρες. Αρκεί να θυμίσω ότι η Μάνδρα ήταν 272. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές προστασίας. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία αλλά όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής. Έχουμε πέντε νεκρούς και τρεις από αυτούς πνίγηκαν στην προσπάθεια να φύγουν. Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Όταν έχεις ένα φαινόμενο, δεν ζητάς καμία εκκένωση γιατί μπορεί να σου κοστίσει ανθρώπινες ζωές».

Μεταξύ των θυμάτων είναι ένα βρέφος 8 μηνών το οποίο απεγκλωβίστηκε από αστυνομικούς από σπίτι στα Πολιτικά παρουσία της Πυροσβεστικής και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ. Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Νεκροί είναι και δύο ηλικιωμένοι από τα Πολιτικά, ενώ όπως είπε ο υφυπουργός οι άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαφύγουν.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για απομακρύνσεις των εγκλωβισμένων από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται όλος ο μηχανισμός, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα αναμένεται τα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, Κυριακή 9 Αυγούστου.

Αύριο στην Εύβοια ο πρωθυπουργός

«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή.»

Σημειώνεται ότι από νωρίς τη νύχτα είχε γίνει στην Εύβοια μεγάλη κινητοποίηση με τις κατευθύνσεις και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν σε επιφυλακή από τις προηγούμενες ημέρες λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ. Ωστόσο, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο όγκος νερού που έπεσε ήταν πάρα πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι μεγάλες πλημμύρες.

Νωρίτερα:

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της Εύβοιας. Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Πολιτικά, Νεροτριβιά και Ψαχνά του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων. 

Το ακόμη πιο τραγικό, όμως, είναι οι τρεις νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος 8 μηνών, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του δημάρχου Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργου Ψαθά που μίλησε στον ΣΚΑΪ.

“Ήδη έχουν καταγραφεί δύο νεκροί ένας άνδρας 85 χρονών και μία γυναίκα 86 χρονών που έμειναν σε διαφορετικά σπίτια, εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους” δήλωσε προηγουμένως στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς προσθέτοντας ότι “αναζητούμε έναν ακόμη και ελπίζουμε να μην είναι ο τρίτος νεκρός”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δρόμοι έχουν κοπεί στα δυο και σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Σύμφωνα με το eviathema.gr, οικογένειες με μικρά παιδιά εγκλωβίστηκαν σε διαφορετικά σημεία των περιοχών με την πυροσβεστική να δίνει μάχη όλη τη νύχτα προκειμένου να μεταφέρει τους εγκλωβισμένους σε ασφαλή σημεία. Σε αρκετά σημεία το ύψος του νερό έφτασε το 1,5 μέτρο καθιστώντας την κατάσταση κρίσιμη. Ένα όχημα της αστυνομίας, στην προσπάθεια του να μεταφέρει κάποιους από τους εγκλωβισμένους από τα Πολιτικά στα Ψαχνά, εξετράπη της πορείας του ενώ ο χείμαρρος δεν άφηνε τα υπόλοιπα οχήματα να πλησιάσουν ώστε να βοηθήσουν στην διάσωση. Στο σημείο έσπευσε γερανός ώστε να απεγκλωβίσει το όχημα και εν συνεχεία οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

Μέχρι και αυτήν την ώρα η κατάσταση συνεχίζει να είναι εκτός ελέγχου στον δήμο Διρφύων Μεσσαπίων.

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στο Μπούρτζι, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments