Ένα πολύ σημαντικό πρόσφατο νέο, αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα, αποτελεί το μυστικό πάγωμα πού επέβαλλε το αμερικανικό Κογκρέσο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία για τα επόμενα δύο χρόνια.

Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη φορά από το 1978,  που οι ΗΠΑ εφαρμόζουν αυτό το διπλωματικό όπλο εναντίον της Τουρκίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί πλέον γίνεται κατανοητό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας δείχνουν να χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο. Είναι η σειρά τής Γερμανίας να βάλλει και η ίδια ένα φρένο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, που πέρυσι έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ.

Είναι πέραν αμφισβήτησης ότι ο Ερντογάν, αποτελεί άμεσο κίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την ίδια την Τουρκία. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και άλλων χωρών δεν έχουν πλέον δικαιολογίες να ανέχονται έναν δικτάτορα και διανοητικά ασταθή σαν τον Ερντογάν, που το όνομα του συνδέεται με φυλακίσεις αθώων πολιτών, δολοφονίες, διαφθορές,  υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων καταπάτηση διεθνών νόμων και που ζει με φαντασιώσεις και αυταπάτες που συνήθως έχουν ασθενείς που πάσχουν από μυθομανία.

Όσοι ακόμη διατηρούν επιφυλάξεις ή συνεχίζουν να αγνοούν, για οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, τις πραγματικές προθέσεις και παράξενη συμπεριφορά του Ερντογάν, τα ακόλουθα ίσως τους φρεσκάρουν την μνήμη για να αλλάξουν στάση.

Η πρόσφατη απόφαση του να μεταβάλλει την Αγία Σοφία σε τζαμί, τα επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο και οι απειλές εναντίον τής Ελλάδας αποτελούν τα πιο πρόσφατα παραδείγματα. Πέραν όμως από την Ελλάδα, ο Ερντογάν έχει επίσης απειλήσει την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και έχει αποσταθεροποιήσει το ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλος.

Ο Ενρτογάν έχει μακράν ιστορία ενίσχυσης και συμπαράστασης τρομοκρατικών οργανώσεων, δίνοντας όπλα και οικονομική ενίσχυση στην Μπόκο Χαράμ στην Νιγηρία, την Χαμάς στο Λίβανο και την Σαδάτ, που καθοδηγείται από έναν από τους κορυφαίους πρώην συμβούλους του, που χειρίζεται ξέπλυμα χρήματος. Έχει κάνει το ίδιο με το τρομοκρατικό γκρουπ ISIS από όπου ο ίδιος και η οικογένεια του κέρδισαν δισεκατομμύρια. Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Anatoly Antonov  δημόσια κατηγόρησε τον Ερντογάν και την οικογένεια του ότι είναι εγκληματική επιχείρηση και ότι έχει αποδείξεις ότι κέρδισαν δισεκατομμύρια με το εμπόριο πετρελαίου με το ISIS. 

Ο Ερντογάν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι στέλνει μυστικούς πράκτορες σε χώρες να δολοφονήσουν ή εκφοβίσουν πολιτικούς αντιπάλους. Πριν 2 χρόνια έστειλε ομάδα πρακτόρων να δολοφονήσουν τον ΤουρκοΓερμανό ποδοσφαιριστή Νάκι στην Γερμανία που είναι υποστηρικτής των Κούρδων.  Το 2016, το περιοδικό Spiegel δημοσίευσε άρθρο κάνοντας αναφορά για άλλες δολοφονικές απόπειρες από πράκτορες του Ερντογάν στην Γερμανία ενάντια πολιτικών αντιπάλων.

Ο πιο φημισμένος Τούρκος πρώην ποδοσφαιριστής ο Σουκούρ, ζεί στις ΗΠΑ κάτω από αστυνομική  προστασία, καθώς ο Ερντογάν έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης και ο Σουκούρ φοβάται για την ζωή του. Το ίδιο συμβαίνει και με τον τωρινό NBA Τούρκο μπασκεμπολίστα των Σέλτικς τον Καντέρ, που ζει με τον φόβο δολοφονίας από πράκτορες του Ερντογάν.

Στο εσωτερικό, ο Ερτογάν συνεχίζει τις ριζικές αλλαγές για την διαμόρφωση της Τουρκίας σε ένα εξτρεμιστικό ισλαμικό κράτος. Ήδη κατάφερε να βάλει φίμωτρο στον ελεύθερο τύπο και να τον μεταβάλλει σε όργανο προπαγάνδας. Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν φυλακισθεί ή δολοφονηθεί με εντολές του Ερντογάν. Ιδιοκτήτες εφημερίδων και τηλεοράσεων αναγκάσθηκαν κάτω από απειλές και εκφοβισμούς είτε να μεταβληθούν σε όργανα προπαγάνδας του Ερντογάν ή να τις πωλήσουν σε συγγενείς του.  Ο διεθνής οργανισμός Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορακατενόμασε δημόσια την Τουρκία σαν την μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους παγκοσμίως.

Ο στρατός τηρεί πλέον υπό πλήρη έλεγχο τού Ερντογάν.  Εκμεταλλευόμενος διάφορες συνωμοσίες πραξικοπημάτων τό 2008, 2010 καί το 2016, φυλάκισε ή έδιωξε στρατηγούς που ήταν φιλικοί προς το ΝΑΤΟ και την δύση. Ο Τουρκικός στρατός σήμερα έχει μεταβληθεί από φρουρό του Συντάγματος σε πυρήνα εξτρεμιστικού ισλαμισμού.

Ο Ερντογάν διαμόρφωσε ριζικά το εκπαιδευτικό σύστημα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ισλαμική εκπαίδευση και στην εξωτερική επεκτατική πολιτική που οραματίζεται ό ίδιος. Σήμερα πάνω από 32 εκατομμύρια νέοι Τούρκοι έχουν αποφοιτήσει από σχολεία κάτω από την προπαγάνδα του Ερντογάν.

Ερωτηματικά για την πνευματική υγεία τού Ερντογάν, απασχολούν τους ειδικούς και τον ξένο τύπο για πολλά χρόνια. Το 2014, o ιατρικός σύλλογος Τουρκίας, προέβη σε επίσημη ανακοίνωση εκφράζοντας ανησυχίες για την διανοητική κατάσταση του Ερντογάν. Ο διεθνής τύπος δημοσίευσε αρκετά άρθρα κάνοντας αναφορά ότι ο Ερντογάν ενδεχομένως πάσχει από σχιζοφρένεια και είναι διανοητικά ασταθής.

Πολλοί ειδικοί έχουν αποφανθεί ότι πάσχει από την ασθένεια της μυθομανίας πού έχουν άτομα που λένε ψέμματα εύκολα και ενστικτωδώς και σιγά-σιγά χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας γιατί αρχίζουν και τα πιστεύουν. Ο Ερντογάν ζει με φαντασιώσεις για μια νέα τουρκική αυτοκρατορία  και αυτό εξηγεί και το $1 δισ. πού ξόδεψε να κτίσει παλάτι με 1.150 δωμάτια όπως αρμόζει σε αυτοκράτορα.

Είναι μία επικίνδυνη αυταπάτη που σύντομα μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για όλη την Ευρώπη και την  Μέση Ανατολή, αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνεχίζουν να έχουν επίσης την αυταπάτη ότι ο Ερντογάν είναι έμπιστος και πολύτιμος σύμμαχος.

Ο Ερντογάν ποτέ δεν θα απαλλαγεί από την δική του αυταπάτη. Όμως οι ηγέτες των άλλων χωρών μπορούν και αυτό πρέπει να το κάνουν το συντομότερο.

Facebook Comments