Τα μεσάνυχτα της Κυριακής λήγει η παράνομη τουρκική navtex με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην ρότα που θα ακολουθήσει το “Oruc Reis” και αν θα επιστρέψει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ήδη πάντως το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κατευθύνεται ανατολικότερα και βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ ωστόσο όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα στην ημέρα.

Γι’ αυτό τον λόγο η εντολή που έχει πάρει το πολεμικό ναυτικό από το πεντάγωνο είναι πως θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι να αποχωρήσει όχι μόνο το “Oruc Reis” αλλά και ο τουρκικός στόλος που το συνοδεύει.

Παράλληλα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου οι ελληνικές δυνάμεις ετοιμάζονται για δύο σημαντικές ασκήσεις υψηλού συμβολισμού. Η πρώτη που ξεκινά αυτή την εβδομάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ προετοιμάζεται και μία ακόμη με την συμμετοχή της Αιγύπτου.

Προς το παρόν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο παραμένει στα  χωρικά ύδατα της χώρας του, με το κέντρο επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού στο ΓΕΕΘΑ να παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις του, από το οποίο θα διαπιστωθούν και διαθέσεις τις Τουρκίας σχετικα με το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της έντασης που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή. Εάν το τουρκικό σκάφος “δέσει” τελικά στην Αττάλεια αυτό θα είναι μια καλή ένδειξη για τις τουρκικές διαθέσεις.

Κοινές ασκήσεις

Παράλληλα, προγραμματίζεται κοινή άσκηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη Σούδα βρίσκονται ήδη τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ, ενώ τη Δεύτερα θα φτάσουν τα τέσσερα F-16 που θα συμμετάσχουν σε κοινή αεροναυτική άσκηση που σχεδιάζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Η άσκηση θα λάβει χώρα νότια, δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, ακόμα και σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου νοτίως της Κρήτης. Τα αεροσκάφη των ΗΑΕ και της Ελλάδα και ελληνικές φρεγάτες θα πραγματοποιήσουν κοινά σενάρια που θα διαρκέσουν αρκετές μέρες, ενώ προγραμματίζεται και κοινή άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου. 

Facebook Comments