Η Scope Ratings διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ με θετικές προοπτικές. Ωστόσο, όπως τονίζει, η ισχυρή “απάντηση” από την ΕΕ, την ΕΚΤ και την ελληνική κυβέρνηση έχουν βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κατά τον οίκο, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας στο επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας και την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών.

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό, που πλήττεται από το lockdown και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν και από το υψηλό ποσοστό του εργατικού δυναμικού της που αποτελείται από αυτοαπασχολούμενους.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15,2% σε ετήσια βάση και η Scope αναμένει ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν θα οδηγήσει σε νέο lockdown με αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και στην τροχιά δημόσιου χρέους.

Επιπλέον, η χαμηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, η οποία επιβαρύνεται από τα υψηλά επίπεδα NPLs, περιορίζει την ικανότητά τους να στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Ο οίκος προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 7,8% φέτος, διατηρώντας έτσι την εκτίμησή του σταθερή σε σχέση με πριν, μετά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου.

Η Scope πάντως τονίζει ότι η ελληνική οικονομία επωφελείται από τα αποτελεσματικά κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της κρίσης στη δημόσια υγεία και τη  δημοσιονομική δράση για τη στήριξη της οικονομίας.

Επιπλέον, η έκτακτη δράση της ΕΚΤ και της ΕΕ ωφελούν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να παρέχει πόρους στην Ελλάδα, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων, ίσους με το 16% του ΑΕΠ του 2019 περίπου.

Ο συνδυασμένος αντίκτυπος των παραπάνω αναμένεται να περιορίσει την πτώση της δραστηριότητας το 2020 και να συμβάλει σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021, με το ελληνικό ΑΕΠ να ενισχύεται κατά 5,2%, όπως εκτιμά ο οίκος.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments