Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνδέοντας τις προσπάθειες για επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο με την μείωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ότι θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσπαθώντας παράλληλα να βεβαιωθεί ότι κατανοεί «τους κινδύνους που συνδέονται με την προοπτική του λαού της Κύπρου».

Κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να αποσύρει τα πλοία της ώστε οι συνομιλίες για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο να μπορούν να πραγματοποιηθούν και τόνισε πως η κάθοδός του αποτελεί συνέχεια των επικοινωνιών που είχε το τελευταίο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματικός πυρετός για την ανατολική Μεσόγειο 

Η άφιξη Πομπέο στο νησί αποτελεί άλλη μια ένδειξη του διπλωματικού πυρετού που επικρατεί για εξεύρεση λύσης στην ανατολική Μεσόγειο. Ο αμερικανικός αξιωματούχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης από την Γερμανία και την Γαλλία και έστειλε το μήνυμα ότι ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν λόγο και ρόλο. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Πομπέο γίνεται τέσσερις μέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στο νησί Σεργκέι Λαβρόφ κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται στην Κύπρο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι το ταξίδι του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν μερικώς το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο. Η αμερικανική απόφαση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας αλλά και των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι μίλησαν για μια ενέργεια που δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για ειρήνη στην Κύπρο.  

Facebook Comments