FAZ: «Διάλογος με την Τουρκία ή κυρώσεις»

MarketNews

FAZ: «Διάλογος με την Τουρκία ή κυρώσεις», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Εβδομάδα εξελίξεων για τα ελληνοτουρκικά με κορύφωση την ερχόμενη Πέμπτη, όπου στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών θα αποφασιστεί η επιβολή ή όχι κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της στάση στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Σε άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τον τίτλο «Θα παραμείνει ο Οθωμανός κουρσάρος στο λιμάνι;» ο αρθρογράφος αναρωτιέται, εάν το ερευνητικό Ορούτς Ρέις, το οποίο συνδέθηκε με την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, θα παραμείνει στην Αττάλεια, όπου επέστρεψε την περασμένη Κυριακή, δίνοντας το στίγμα ύφεσης. 

Σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Eξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που αφήνει ελπίδες ότι θα οδηγήσει και σε άλλα βήματα προς την κατεύθυνση του διαλόγου» σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος. «Ο Μπορέλ εδώ και εβδομάδες προσπαθεί γι αυτό σε στενή συνεννόηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας στο Βερολίνο. Όταν τέλος Αυγούστου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πίεζαν για επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία, και οι δύο πάτησαν φρένο. Απείλησαν μεν με κυρώσεις, αλλά έκαναν σαφές ότι θα πρέπει πρώτα να δοθεί μια ευκαιρία στο διάλογο και μέχρι το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής να διερευνηθούν όλα τα κανάλια ύφεσης ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Τώρα όμως η προθεσμία πέρασε και την Πέμπτη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες και το ερώτημα είναι πώς η ΕΕ επιθυμεί να διαμορφώσει τις σχέσεις με την Τουρκία. Διάλογος ή κυρώσεις, προσέγγιση ή αντιπαράθεση; Αυτές είναι οι επιλογές. Και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ένα ιστορικής σημασίας σταυροδρόμι, όπως το περιέγραψε ο Μπορέλ».

Ως προς το τελευταίο, στην εφημερίδα die Welt ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ αναφέρεται σε μια από τις πτυχές των ευρωτουρκικκών σχέσεων, την πτυχή του προσφυγικού. Η θέση του συμπυκνώνεται στο ότι σε αυτόν τον τομέα η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος της ΕΕ. Αναφορικά με τις αναμενόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα νομοθεσία ασύλου ο Γερμανός υπουργός δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση των αιτίων που οδηγούν στην προσφυγιά. «Το ίδιο σημαντική είναι και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας από σπείρες διακινητών αλλά και η δημιουργία νόμιμων προσφυγικών οδών, εξάλλου η Ευρώπη υπήρξε ανέκαθεν ήπειρος διακίνησης προσφυγικών ροών», σημειώνει ο Κρίστιαν Ρoτ και συνεχίζει: «Αλλά το κλειδί είναι οι ανθεκτικές εταιρικές σχέσεις με χώρες προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής προσφύγων. Και σε αυτές ανήκει ιδιαίτερα η Τουρκία παρά τις τελευταίες εντάσεις. Ως χώρα υποδοχής πάνω από 4 εκατομ. πρoσφύγων η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή στήριξη.»  

France first;

Σύμφωνα με την Handelsblatt η ελληνοτουρκική κρίση φαίνεται να είναι ένα ακόμη πεδίο διαφωνιών κυρίως στην εξωτερική πολιτική ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία παρά τη φαινομενική σύμπλευση των δύο χωρών, οι οποίες περιγράφονται ως ατμομηχανή της ΕΕ. «Οι ρόλοι αλλάζουν, πότε εμφανίζεται το Βερολίνο πιο σκληρό, πότε το Παρίσι. Αλλά η  βασική διένεξη παραμένει η ίδια. Από την οπτική γωνία του Βερολίνου ο Μακρόν ενεργεί πάρα πολύ παρορμητικά, πολύ αυθαίρετα, σύμφωνα με το μότο «πρώτα η Γαλλία και η Ευρώπη θα μας ακολουθήσει» επισημαίνει ο αρθρογράφος της παραθέτοντας, ως ένα από τα πολλά παραδείγματα, τη διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο. «Ο Γάλλος πρόεδρος τηρεί σκληρή πολιτική, αντίθετα η Μέρκελ και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θέλουν να διαμεσολαβήσουν ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Την ώρα που το Βερολίνο πραγματοποιεί διακριτικά συνομιλίες ο Γάλλος πρόεδρος στέλνει μαχητικά και μια φρεγάτα ως χειρονομία στήριξης προς την Ελλάδα. Αρχές της εβδομάδας το Παρίσι ανακοίνωσε ότι πωλεί 18 Rafale και πολλές φρεγάτες στην Αθήνα με το επιχείρημα ότι ο εξοπλισμός βοηθά στο να τεθεί η Άγκυρα υπό έλεγχο. Το Βερολίνο παρακολουθεί με αυξημένη ενόχληση την επίδειξη ισχύος του Μακρόν στη Μεσόγειο» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί την στρατηγική λήψης μέτρων κατά του Ερντογάν από ελάχιστα υποσχόμενη την επιτυχία μέχρι αντιπαραγωγική. Από την οπτική γωνία του Βερολίνου χρειάζονται πρωτοβουλίες ύφεσης. Ο σύμβουλος της Μέρκελ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Γιαν Χέκερ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας κάνουν συζητήσεις με υπουργούς και στρατηγικούς συνομιλητές σε Αθήνα και Άγκυρα» αναφέρει ο αρθρογράφος. Στο άρθρο φιλοξενείται και η άποψη του Νιλς Σμιντ, βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος προς επίρρωση της αντιπαραγωγικής γαλλικής στάσης στην ανατολική Μεσόγειο. «Η ενεργητική παρουσία του Μακρόν κάνει καλό στην Ευρώπη, αλλά οι γαλλικές πρωτοβουλίες πρέπει να τροφοδοτούνται μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο» υποστηρίζει ο Σμιτ για να προσθέσει ότι «η μονομερής γαλλική στήριξη προς την Ελλάδα δυσκολεύει λύση δια διαπραγματεύσεων διότι μειώνει την ετοιμότητα των Αθηνών για συμβιβασμό.»