Ο δείκτης παραγωγής στον κλάδο της μεταποίησης στην Ελλάδα, έπειτα από τη μεγάλη πτώση που σημείωσε τον Απρίλιο 2020 (-12,6% MoM), κινήθηκε ανοδικά στους επόμενους 3 μήνες, τονίζει η Eurobank στην τακτική έκδοσή της για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, τονίζει η τράπεζα, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η μηνιαία αύξηση του δείκτη διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Μάιο 2020, στο 5,7% τον Ιούνιο 2020 και στο 2,2% τον Ιούλιο 2020.

Βάσει αυτής της επίδοσης η παραγωγή στη μεταποίηση τον Ιούλιο 2020 μπορεί να παρέμεινε μικρότερη κατά -2,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Μαρτίου 2020 (προ κορωνοϊού COVID-19 επίπεδα), ωστόσο επανακτήθηκε ένα μεγάλο ποσοστό του αρχικού κενού που δημιούργησε η, απότομη, μηνιαία πτώση του Απριλίου 2020 κατά -12,6% εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Ποια ήταν η συνεισφορά των επί μέρους κλάδων της μεταποίησης στο παραπάνω αποτέλεσμα; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα σταθμίζουμε τη μεταβολή της παραγωγής των προαναφερθέντων κλάδων με τη βαρύτητα που έχουν στη συνολική μεταποιητική παραγωγή.

Βάσει των αναλυτικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κλάδοι όπως αυτοί της παραγωγής βασικών μετάλλων, της κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, της παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, της παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων και της επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού συνεισέφεραν θετικά στην ανάκαμψη της παραγωγής στη μεταποίηση στο διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 2020.

Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο κλάδος των τροφίμων (μαζί με την ποτοποιία και τα προϊόντα καπνού έχουν μακράν το υψηλότερο μερίδιο σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στον τομέα της μεταποίησης) με τον σχετικό δείκτη παραγωγής να συρρικνώνεται, έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, για 4ο συνεχή μήνα τον Ιούλιο 2020.

Είναι αναντίρρητα αποδεκτό, ότι όπως ένα ποσοστό της απότομης πτώσης της παραγωγής στη μεταποίηση τον Απρίλιο 2020 ήταν τεχνικό, δηλαδή ήταν αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, αντιστοίχως ένα ποσοστό της ενίσχυσης των τελευταίων μηνών αντανακλά την επίδραση από το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Η δημοσίευση του δείκτη μεταποιητικής παραγωγής για τον μήνα Αύγουστο 2020 είναι προγραμματισμένη για τις 9/10/2020.

Facebook Comments