Προϋπολογισμός ανάκαμψης κατά 7,5% το 2021 με περιορισμό του  πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ, αν εξελιχθεί ομαλά η υγειονομική κρίση και έρθουν τα κονδύλια από την ΕΕ, κατατέθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με τη μορφή προσχεδίου. 

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει και δυσμενές σενάριο βραδύτερης κατά 3% ανόδου του ΑΕΠ (στο 4,5%) αν η πανδημία δείξει τα “δόντια” της, με το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 3% του ΑΕΠ. Επίσης, περιλαμβάνει πρόβλεψη για άνοδο των εξοπλιστικών δαπανών στα 2,5 δισ. ευρώ αλλά και αναλυτική λίστα με τα μέτρα στήριξης.

Καταθέτοντας το κείμενο του Προσχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσαν πως τούτο λαμβάνει χώρα “σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία και οι κοινωνίες συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας και τη – συνεπακόλουθη – χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου”.

Οι δυο υπουργοί κάνουν λόγο για  “παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας, που συνεπάγεται η ευμετάβλητη πιθανολόγηση του χρόνου λήξης της πανδημίας και επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά κανονικότητας, σημαντικής ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης”.

Νωρίτερα:

Ανάπτυξη κατά 7,5% το 2021 προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.  

Στα συμπεράσματα του πορίσματος που υπογράφεται από τον Πρόεδρο Παναγιώτη Κορλίρα αναφέρεται πως το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί πως ο στόχος για ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7,5% το 2021 είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και διαμορφώνεται σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες αβεβαιότητες, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η επίτευξή του υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι παραδοχές που τον υποστηρίζουν. Από αυτές, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν:

α) Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020.
β) Η σταδιακή αποκλιμάκωση των αρνητικών επιπτώσεων  της πανδημίας Covid-19. 
γ) Η επιτυχής υλοποίηση του προγραμματισμού για την στήριξη των επενδύσεων και η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του 2021.
δ) Η εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης και του αποπληθωριστή
ε) Η εξέλιξη της απασχόλησης και των αμοιβών της μισθωτής εργασίας.
στ) Η πολλαπλασιαστική επίδραση των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής.

Με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις και ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της μεγάλης τρέχουσας αβεβαιότητας, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο υιοθετεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις του Προσχέδιου του Προϋπολογισμού 2021.

Το 2021 το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έκρηξη επενδύσεων με ρυθμό 30,4% μετά από πτώση 10,9% φέτος, αύξηση εισαγωγών κατά 18% (-15,1% φέτος) και εξαγωγών κατά 22,2% (-24,7%) με τον αποπληθωριστή ΑΕΠ σε θετική μεταβολή 1% μετά από αρνητική μεταβολή -0,8% το 2020.

Facebook Comments