Σε επίπεδα προ-πανδημίας η απόδοση του 10ετούς!

MarketNews

Σε επίπεδα προ-πανδημίας η απόδοση του 10ετούς!, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Υπεραποδίδουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, ξεχωρίζοντας για μία ακόμη φορά στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς η απόδοση του 10ετούς αγγίζει νέο ιστορικό χαμηλό επιστρέφοντας με… άνεση στα επίπεδα προ-πανδημίας και μάλιστα χαμηλότερα από αυτά.

Πιο αναλυτικά η απόδοση στο 10ετές διαμορφώνεται στο 0,94% ενώ νωρίτερα έφτασε και κάτω του 0,9% με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να αγγίζει τα χαμηλά έτους και τις 142 μονάδες βάσης. Σε ιστορικά χαμηλά και στο 1,079% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου ενώ σταθερά κοντά στα χαμηλά της κινείται και η απόδοση του 5ετούς και στο 0,25%.

Με τον τζίρο στην ΗΔΑΤ να έχει σημειώσει έκρηξη το τελευταίο διάστημα, οι επενδυτές συνεχώς επιβεβαιώνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στις προοπτικές της Ελλάδας και στα ελληνικά ομόλογα.

Βλέπουν πως η ελληνική οικονομία εμφανίζεται ανθεκτική σε αυτήν την κρίση, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, ενώ εκτιμούν πως ο όποιος αντίκτυπος λόγω Covid θα είναι παροδικός. Επιπλέον η ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ, η οποία έχει αγοράσει 13 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα από τις 18 Μαρτίου που ενεργοποιήθηκε το PEPP, διασφαλίζει ότι οι ελληνικές αποδόσεις και τα spread θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση μάλιστα που υπάρξει χρονική επέκταση της διάρκειας η αύξηση του μεγέθους του PEPP, όπως και αναμένουν οι αναλυτές, θα ωφελήσει ακόμη περισσότερο τους ελληνικούς τίτλους.

Όπως σημείωσε και πρόσφατα σε έκθεσή της η DZ Bank, το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει η ΕΚΤ μέσω του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσουν τα ελληνικά spreads σε χαμηλά επίπεδα.

Τα παραπάνω, μαζί με το ηχηρό σήμα ασφάλειας που στέλνει στους επενδυτές η διατήρηση του υψηλού αποθέματος ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ περίπου του Ελληνικού Δημοσίου, σημαίνουν πως το κυνήγι των ελληνικών αποδόσεων αναμένεται να συνεχιστεί.

Νωρίτερα:

Το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. 

Το επιτόκιο μειώθηκε στο -0,16% από -0,04% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,15 φορές έναντι 2,22 στην προηγούμενη έκδοση.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,16%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,344 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,15 φορές. 

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020.              

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων Ευρώ. 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Αποτελέσματα Δημοπρασίας

Δημοπρασία

Σημερινή

Προηγούμενη

Έντοκα Γραμμάτια διάρκειας

13 εβδομάδων

7 Οκτωβρίου 2020

(ποσά σε εκ. Ευρώ)

5 Αυγούστου 2020 

(ποσά σε εκ. Ευρώ)

1. Δημοπρατούμενο ποσό 

625

625

2. Ύψος προσφορών

1.344

1.390

3.Συντελεστής κάλυψης(2:1)

2,15

2,22

4.Συνολικά αποδεκτό ποσό

812,5

812,5

5. Απόδοση

-0,16%

-0,04%

6. Τιμή Δημοπρασίας

100,040

100,010

7. Cut – off ratio

82%

20%

 

Κούρταλη Ελευθερία