Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ελλάδας στο “BB” με θετικές προοπτικές ο οίκος Scope Ratings, σημειώνοντας πως η επόμενη έκθεση αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα δημοσιοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, σε ανάλυσή της για τις προοπτικές των αξιολογήσεων των χωρών στο δ’ τρίμηνο, κρατά σταθερές τις εκτιμήσεις της για την ύφεση φέτος, στο 7,8% ενώ συνεχίζει να εκτιμά πως η ανάπτυξη του 2021 θα κινηθεί στο 5,2%. 

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας λόγω της εξάρτησής της από τον τουριστικό τομέα και του υψηλού ποσοστού του ελληνικού εργατικού δυναμικού που αποτελείται από αυτοαπασχολούμενος.

Επιπλέον, η χαμηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, η οποία επιβαρύνεται από τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιορίζει την ικανότητα του κλάδου να στηρίξει την οικονομία. Έτσι, βλέπει την ύφεση στο 7,8% φέτος καθώς εκτιμά πως η πολιτική απάντηση στην κρίση της πανδημίας θα στηρίξει την ελληνική οικονομία το 2020 και θα συμβάλει στην ανάκαμψη του 2021.

Σε γενικές γραμμές, η Scope προβλέπει μια λιγότερο έντονη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, περίπου στο 4% σε σύγκριση με το 4,5% που προέβλεπε τον Ιούλιο, και ανάκαμψη 6% το 2021. Το 2020 ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί την πιο απότομη παγκόσμια ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου. Στο ένα δυσμενές σενάριο, η παγκόσμια ύφεση το 2020 εκτιμάται στο 6,5%, με ανάκαμψη το 2021 πιο μέτρια, στο 4,8%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments