Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να αποσύρει το Oruc Reis από το Καστελόριζο έστειλαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά τη συνάντησή τους απόψε στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες της κλιμάκωσης των προκλήσεων από την Τουρκία, δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση, ενώ από την πλευρά του ο Χάικο Μάας σημείωσε πως η Τουρκία με τη στάση της αντιβαίνει τα συμφωνηθέντα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Είχαμε συμφωνήσει με την Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές. Όμως αντί για ημερομηνία, έχουμε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν συζητάμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια σαφή επιλογή στην τελευταία σύνοδο κορυφής: Ή μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητικότητα. Η Τουρκία επέλεξε τη δεύτερη οδό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα τόνισε επίσης πως θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σημείωσε πως «αυτά που είδαμε με το άνοιγμα των Βαρωσίων και το Oruc Reis, αντιβαίνουν πλήρως στα συμφωνηθέντα. Έχω κατανόηση ότι στην Ελλάδα υπάρχει ενόχληση και εκνευρισμός. Και δεν είναι η πρώτη φορά που διακόπτεται η ρότα που χαράσσεται μέσω τουρκικών προκλήσεων».

Μάλιστα ο Χάικο Μάας που έφτασε στην Αθήνα από τη Λευκωσία όπου και είχε συναντήσεις με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα πως «είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εν τέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις».

Ο κ. Μάας τόνισε πως η Γερμανία και η ΕΕ στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως «η Γερμανία συνεχίζει να είναι πρόθυμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια αναζήτησης λύσεων και κυρίως στο πλαίσιο της Προεδρίας (της ΕΕ), που έχουμε αναλάβει αυτό το εξάμηνο».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε πως οι τελευταίες κινήσεις του Όρουτς Ρέις «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε».

Πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που θα προβεί το σκάφος αυτό σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αυτό θα αποτελεί πραγματικά σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκ μέρους της Γερμανίας και στις περαιτέρω εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Facebook Comments