Περιφερειακά ζητήματα, οικονομική και ενεργειακή συνεργασία ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας και συζητήσαμε για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ στη συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021»

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην Τουρκία και την προκλητική της συμπεριφορά. «Η επίσκεψή σας στην Αθήνα πραγματοποιείται τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας εξήγησε ότι συζητήθηκε το θέμα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκιας στην περιοχή.

«Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή», σημείωσε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως έθεσε στον Ρώσο ομόλογο του το θέμα των εξοπλισμών της Τουρκίας.

«Χθες η Τουρκία εξέφρασε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι φανερό ότι επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων. Η Ελλάδα έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο κ. Δένδιας στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα ότι «διάλογος υπό το καθεστώς πιέσεων δεν γίνεται να υπάρξει».

Επαναλαμβάνοντας πως «κοινός παρονομαστής σε όλα τα ζητήματα είναι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Τουρκία έχει νεοοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις». «Εξέφρασα στον κύριο Λαβρόφ την ανησυχία της Ελλάδας για τον ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Συρίας και τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι «η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες ένστασης στην ευρύτερη περιοχή».

Facebook Comments