Σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα Υγείας της χώρας απεστάλησαν χθες 130.000 rapid tests, προκειμένου να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την εξέταση, η οποία πρέπει να γίνεται και στο προσωπικό, αλλά και στα ΤΕΠ, στους νοσηλευομένους, σε όσους την έχουν ανάγκη, τόνισε το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλιας Κικίλιας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση προς τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Πρέπει πλέον να προσέχουν πολύ παραπάνω οι άνθρωποι οι οποίοι είναι προχωρημένης ηλικίας, που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κινδυνεύουν πιο πολύ από τον κορωνοϊό. Πρέπει να αυτοπροστατευτούμε, πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Η μάσκα είναι η προστασία μας αυτή τη στιγμή και μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο, το οποίο θα δώσουμε πρώτα απ όλα σε ευπαθείς ομάδες. Το ελπίζουμε όλοι με βάση αυτά τα οποία λέει η Επιστήμη και η Τεχνολογία και οι μεγάλες εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πόσο θα αντέξει το ΕΣΥ, τόνισε πως αυτό είναι η συνολική συνισταμένη της προσπάθειας πολιτών, επιστημόνων, ειδικών, της οργανωμένης πολιτείας και της κυβέρνησης. «Αυτή η προσπάθεια θα δείξει πόσο θα αντέξει το σύστημα και η χώρα απέναντι σε μια πανδημία, σε μία τεράστια κρίση δημόσιας υγείας, που μαστίζει ήδη όλο τον πλανήτη. Δυστυχώς, η επιπολαιότητα κάποιων λίγων βάζει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Είναι μία δυναμική ιστορία στην οποία πρέπει όλοι να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε για να τα καταφέρουμε, για να επιβιώσουμε, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε», ανέφερε.

Είναι εμφανές πλέον ότι δεν πρόκειται μόνο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισήμανε και εξήγησε: «Στο κομμάτι της περίθαλψης, βλέπετε ότι εμείς μόνιμα ανοίγουμε και άλλα κρεβάτια ΜΕΘ, μετατρέπουμε κλίνες ΜΕΘ σε COVID, εγκαινιάζουμε νέες ΜΕΘ, συνεργαζόμαστε και με τον ιδιωτικό τομέα, προσλαμβάνουμε νέο προσωπικό. Όμως, είναι ένα θέμα Δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα μόνο περίθαλψης. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, πρέπει να νοσήσουμε όσο γίνεται λιγότεροι. Πρέπει να τα καταφέρουμε αυτούς τους μήνες τους οποίους έχουμε μπροστά μας, μέχρι να έχουμε το εμβόλιο».

Αξίζει τον κόπο να κάνουμε την προσπάθεια και για τους υγειονομικούς μας που παλεύουν επί μήνες, τόνισε ο κ.Κικίλιας, καταλήγοντας: «Η μάσκα και τα μέτρα είναι ο τρόπος να αποφύγουμε τα χειρότερα, να προστατεύσουμε αλλήλους, να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας. Αν δεν το κάνουμε, προφανώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες. Πρέπει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που παλεύουν στα Νοσοκομεία μας, γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το προσωπικό. Αυτοί οι άνθρωποι παλεύουν για πολλούς μήνες. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι και αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν την πίεση και το βάρος. Θέλω να παρακαλέσω να συγκρίνουμε το βάρος της πίεσης του να φοράμε μία μάσκα και να προσέχουμε, έναντι αυτών των ανθρώπων, των επαγγελματιών Υγείας που έχουμε όλη μέρα μέσα στα Νοσοκομεία και προσπαθούν να σώσουν τις ζωές μας. Αξίζει τον κόπο και για και για αυτούς τους ανθρώπους να κάνουμε αυτήν την προσπάθεια».

Facebook Comments