Σήμερα, Δευτέρα, οι δρόμοι έχουν πολύ μεγαλύτερη κίνηση από τις ημέρες του Μαρτίου παρά το γεγονός ότι το λιανεμπόριο είναι κλειστό.

Όμως, μερικές κατηγορίες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται, ενώ είχαν σταματήσει τον Μάρτιο, όπως οι οικοδομικές εργασίες, τα σέρβις σε κάθε κατηγορία αναγκών, ενώ ανοιχτά είναι και τα δημοτικά σχολεία.

Μπορεί οι μετακινήσεις μέσω διοδίων να έχουν μειωθεί, αλλά οι μετακινήσεις εντός ορίων είναι σε εντυπωσιακή ένοδο. Έτσι, το Σάββατο, πρώτη μέρα του νέου lockdown,στάλθηκαν τέσσερα εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες sms, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους δυο Έλληνες ζήτησαν να βγουν από το σπίτι τους για να κάνουν εργασίες, να πάνε για ψώνια ή να αθληθούν.

Και όλα αυτά βάσει των επίσημων στοιχείων. Διότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Σάββατο διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.808 σημεία ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 78 περιπτώσεις, συνολικού ύψους 29.250 ευρώ κυρίως για μη χρήση μάσκας και μη αποστολή SMS. Κάτι που σημαίνει ότι πολλοί ρισκάρουν να κυκλοφορούν παρά τους ελέγχους χωρίς να στέλνουν sms.

Οι περισσότερες “απορίες” που έχουν διατυπωθεί αυτές τις ημέρες αφορούν δυο κατηγορίες: Τον τρόπο με τον οποίο θα βλέπονται τα ζευγάρια που δεν είναι παντρεμένα και η συγκομιδή της ελιάς.

Σε ότι αφορά την πρώτη κατηγορία ο Γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης απάντησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σε ερωτήσεις τηλεθεατών σχετικά με τις μετακινήσεις κατα την διάρκεια αυτού του lockdown.

Οι πολίτες που δεν έχουν επίσημη σχέση γάμου ή συμβίωσης, μπορούν να επιλέξουν να μείνουν μαζί. Οι υπόλοιποι, που δεν έχουν έγγραφα που να αποδεικνύει συγγένεια δε μπορούν να μετακινούνται ο ένας στο σπίτι του άλλου.

Φυσικά μπορεί αν μένουν κοντά να αθλούνται μαζί αφού ισχύει ο κωδικός 6 του περιπάτου και της άσκησης ανά δύο ή βγάζοντας βόλτα τα κατοικίδια τους.

Όσο για το μάζεμα της ελιάς, ολόκληρες οικογένειες θέλουν να μετακινηθούν προς τα χωριά τους και τα κτήματά τους, πράγμα που δε μπορεί να γίνει ομαδικά. Μάλιστα, ειδικά αυτοί που δεν έχουν συγγένεια δε μπορούν τουλάχιστον φέτος να βοηθήσουν στο μάζεμα της ελιάς.

Οι αθλητικές δραστηριότητες και μέχρι που μπορεί να φτάνουν οι αθλητές είναι ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί πολλούς που φέτος ειδικά αποφάσισαν να ασχοληθούν με σπορ και ειδικά με τη χειμερινή κολύμβηση. Δεν υπάρχει όριο, αλλά όπως έχουν πει οι αρμόδιοι ένας που κατοικεί στην άλλη πλευρά της πόλης δε μπορεί να μετακινηθεί για κολύμβηση, η οποία συνίσταται μόνο σε κατοίκους σε κοντινές περιοχές.

Facebook Comments