Η Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα trades διεθνώς σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη μετά την πανδημία, κάτι που υπογραμμίζει το γεγονός πως οι διεθνείς αναλυτές έχουν αρχίσει και κοιτούν πέραν του βραχυπρόθεσμου διαστήματος και του Covid, καταστρώνοντας τη στρατηγική τους. Αυτό αναφέρει σε νέο της report η Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ένας από τους κλάδους – κλειδιά της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ) στην οποία τοποθετεί την Ελλάδα, είναι ο τουρισμός, και η Ελλάδα έχει την υψηλότερη έκθεση στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως επισημαίνει, ο τουρισμός συμβάλλει περίπου 20% στο ελληνικό ΑΕΠ και πάνω από 20% στις θέσεις εργασίας της χώρας – σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο οποιασδήποτε άλλης χώρας στην περιοχή της ΕΜΕΑ.

Οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 85% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση (στην κορυφή της τουριστικής περιόδου). Υποθέτοντας ότι ένα εμβόλιο είναι διαθέσιμο στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021, η χώρα θα πρέπει να δει μια από τις πιο έντονες ανακάμψεις της οικονομίας της σε σχήμα V στην περιοχή. Όσον αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, η Ελλάδα διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε όρους μακροπρόθεσμης αποτίμησης όπως ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία. Όπως τονίζει η Morgan Stanley τα μεγαλύτερα στοιχήματά της αφορούν τις χώρες που έχουν υποαποδώσει το περισσότερο από τον Ιανουάριο και η ελληνική αγορά με πτώση 39% σε αυτό το διάστημα αποτελεί την πρώτη της επιλογή.

Έτσι, η Morgan Stanley βλέπει ράλι 27% στην ελληνική αγορά και το μεγαλύτερο στην περιοχή, με βασικό καύσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού. Όπως σημειώνει, η ελληνική αγορά ανήκει στο γκρουπ εκείνων των αγορών που προσφέρουν έκθεση σε κυκλικές μετοχές και μετοχές αξίας οι οποίες και θα επωφεληθούν το περισσότερο από το re-rating που σημειωθεί. Παράλληλα εκτιμά πως η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων θα ανακάμψει κατά 26% το 2021 και κατά 25% το 2022.

Κούρταλη Ελευθερία

 

Facebook Comments