Η ψυχολογία στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ξεκάθαρα αλλάξει από τις αρχές Νοεμβρίου, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, κάτι που εξηγεί τον απεγκλωβισμό του τζίρου από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που κινούνταν τους προηγούμενους έξι μήνες καθώς και την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη κατά σχεδόν 30% και σε υψηλά εννέα μηνών, και του τραπεζικού δείκτη κατά σχεδόν 70% από τις αρχές του μήνα. Ο Νοέμβριος ξεκάθαρα αποτελεί τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών για το ελληνικό χρηματιστήριο, την στιγμή που η κεφαλαιοποίηση έχει πλέον επιστρέψει πάνω από τα 50 δισ. ευρώ και κατά 15 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Η… ανάταση του σφυροκοπημένου τραπεζικού κλάδου αποτελεί ίσως το μεγάλο σήμα για την αλλαγή της τάσης στο Χ.Α και της αναζωογόνησης του τζίρου. Η αποσαφήνιση της διαδικασίας σε ότι αφορά τo CoCo από την Πειραιώς έδωσε τις απαραίτητες ανάσες στον κλάδο οδηγώντας σε κατακόρυφη ενίσχυση των συναλλαγών και σε κινήσεις short covering από την πλευρά κάποιων funds. Άλλωστε και η Morgan Stanley η οποία διατηρεί την θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες τόνισε πως το σφυροκόπημα που είχε υποστεί ο κλάδος στο ταμπλό είναι αδικαιολόγητο.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, που δεν ήταν στο ραντάρ των διαχειριστών εξαιτίας της ένδειας κατάλληλων επενδυτικών επιλογών που στην εποχή της πανδημίας επικεντρώθηκαν στις τεχνολογικών χαρακτηριστικών εταιρείες, το σκηνικό άλλαξε, όπως σημείωσε και ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή: οι μετοχές των εταιρειών της «παλιάς οικονομίας» αλλά με ισχυρά θεμελιώδη (value stocks) που επί μήνες οι διαχειριστές των ξένων funds τις ξεπουλούσαν, έγιναν πάλι ελκυστικές. Έτσι, μετοχές βιομηχανικών κλάδων, εταιρειών πετρελαιοειδών, εταιρειών λιανεμπορίου αλλά και τραπεζικές μετοχές περιλήφθηκαν στη γενικευμένη ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδος και συνεχίζεται και στην τρέχουσα.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό που παρατηρείται τελευταία είναι η συμμετοχή στο ράλι νέων παικτών ισχυρού μεγέθους και βεληνεκούς που μετά από μια πολυετή αποχή από το Χ.Α  επιστρέφουν επιλεκτικά χτίζοντας καθημερινά θέσεις βάζοντας «πλάτη» σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Εν τω μεταξύ, τα επιχειρηματικά νέα συνεχίζονται, ενώ η επενδυτική κοινότητα αλλάζει στάση απέναντι στον τραπεζικό κλάδο. Αυτό αποτυπώνεται, εκτός από το ράλι των τιμών των μετοχών τους, και στο ράλι των τιμών των ομολόγων Tier 2. Όταν ξέσπασε η πανδημία υπήρχε η ανησυχία αγορά ότι λόγω και των υψηλών επιπέδων των NPEs οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, ενώ οι εκτιμήσεις ήθελαν και σημαντική αύξηση των προβλέψεων του κλάδου. Αυτό πυροδότησε ρευστοποιήσεις στους τίτλους Tier 2, τη στιγμή που το κλίμα ήταν έτσι και αλλιώς risk-off.

Πλέον οι προσδοκίες έχουν αλλάξει, οι φόβοι για κεφαλαιακό έλλειμμα έχουν υποχωρήσει, υπάρχει περισσότερη ορατότητα για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών και μέχρι στιγμής, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα αλλά και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων, ο αρνητικός αντίκτυπος από την πανδημία φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμος. Η αύξηση της διάθεσης για ρίσκο διεθνώς λόγω των ενθαρρυντικών νέων για τα εμβόλια, και το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων, έχουν κινητοποιήσει ένα κυνήγι των αποδόσεων, ευνοώντας έτσι τους τίτλους των ελληνικών τραπεζών, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα δεδομένα αυτά από κοινού με την επικείμενη αναγγελία επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, έχει αλλάξει ριζικά το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σημαντικός θετικός καταλύτης είναι το χαμηλό πλέον κόστος δανεισμού της χώρας, κάτι που ευνοεί αναλογικά και το επιχειρηματικό κόστος δανεισμού. Οι προσδοκίες για την οικονομία είναι πως η ανάκαμψη θα είναι τύπου V, ενώ η εκτιμώμενη άνοδος του τουρισμού, η προώθηση των επενδυτικών σχεδίων των εταιριών που είχαν παγώσει, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και του σχεδίου Ελληνικό αλλά κυρίως η ωφέλεια που θα έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι βάσιμοι λόγοι για αισιοδοξία. Παράλληλα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χαμηλό επίπεδο εκκίνησης και δεν είναι κοντά  σε ιστορικά υψηλά όπως αυτά των αναπτυγμένων αγορών.

Η προσπάθεια αλλαγή τάσης, που διαφαίνεται στην ελληνική αγορά βασίζεται περισσότερο στις προσδοκίες που καλλιεργούνται για τον περιορισμό της πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και τα τεράστια προγράμματα ανάκαμψης που αναμένονται, σημειώνει από την πλευρά του ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Οι προσδοκίες ήταν ανέκαθεν αυτές που οδηγούσαν τις χρηματαγορές και όσο αυτές παραμένουν θετικές δίνουν και την κατεύθυνση στην τάση.

Παρά την ισχυρή ανοδική κίνηση του Νοεμβρίου στο Χ.Α, οι αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα πως τα ακόμη υψηλότερα επίπεδα θα χρειαστούν πάντως νέα καύσιμα. Σίγουρα το κλίμα έχει βελτιωθεί απέναντι στα ελληνικά assets, και κυρίως στις σφυροκοπημένες τραπεζικές μετοχές, ωστόσο για να έχει συνέχεια, πιθανότατα να πρέπει να υπάρξουν νέες στηρίξεις. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, το ελληνικό χρηματιστήριο θέλει νέους διεθνείς καταλύτες ή ισχυρούς εγχώριους για να ενεργοποιήσει πρόσθετους αγοραστές, ενώ επανέρχεται η γεωπολιτική αβεβαιότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 ∆εκεµβρίου.

Ο Νοέμβριος αποτελεί έτσι και αλλιώς μήνα κλεισίματος βιβλίων των ξένων επενδυτών, συνεπώς έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν καλύτερες αποδόσεις για να εισπράξουν μεγαλύτερα bonus, διευκολύνοντας την ωραιοποίηση των αγορών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Χ.Α. Συνεπώς το ερώτημα αν η αγορά αλλάζει τάση ή απλώς ωραιοποιείται, θα περιμένει λίγο ακόμα για να απαντηθεί.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως παρόλο που το Greek recovery έχει επιστρέψει στο προσκήνιο, το μεγάλο στοίχημα θα είναι τι πληγές θα αφήσει πίσω της η πανδημία, όπως η νέα κατάσταση στην αγορά εργασίας, τα νέα NPEs των ελληνικών τραπεζών και η βιωσιμότητα κάποιων εταιρειών, ενώ προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον ρυθμό και το «πότε» της απόσυρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Facebook Comments