Τo πορτοκάλι είναι το φρούτο του φυτού Citrus sinensis ή στα ελληνικά Κιτρέα η σινική. Η προέλευση τους παραμένει ένα μυστήριο θεωρείται πώς η καλλιέργειά τους ξεκίνησε στην ανατολική Ασία και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα πριν από χιλιάδες χρόνια, όπως μαρτυράει και η επιστημονική του ονομασία.
 
Τα πορτοκάλια ανήκουν σε μια κατηγορία φρούτων που ονομάζονται εσπεριδοειδή και σήμερα φαίνεται πως καλλιεργούνται κυρίως στις πιο θερμές περιοχές του κόσμου, ενώ καταναλώνονται ευρέως είτε σε χυμό είτε ολόκληρο φρούτο.
 
Ποια είναι η θρεπτική αξία του πορτοκαλιού;
 
Τα πορτοκάλια αποτελούνται κυρίως από νερό, σάκχαρα, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Πιο συγκεκριμένα σε 100 γρ. πορτοκαλιού περιέχονται 87% νερό, 0.9 γρ. πρωτεΐνης, 11.8 γρ. υδατάνθρακες, 9.4 γρ. σάκχαρα, 2.4 γρ. φυτικές ίνες και 0.1 γρ λίπος, ενώ έχουν μόνο 47 θερμίδες.
 
Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα πορτοκάλια είναι κυρίως υπό την μορφή σακχάρων όπως φρουκτόζης και σουκρόζης που ευθύνονται για τη γλυκιά γεύση του πορτοκαλιού. Ωστόσο τα πορτοκάλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (δείκτης που μετράει το πόσο γρήγορα η γλυκόζη περνάει στο αίμα).
 
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα πορτοκάλια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C,καθώς ένα μεγάλο πορτοκάλι μπορεί να μας παρέχει με πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης. Ακόμη τα πορτοκάλια είναι πλούσια και σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1), φολικό οξύ και κάλιο, απαραίτητο  ιχνοστοιχείο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 
Τα πορτοκάλια είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο φρούτο για την υγεία χάρη στα συστατικά που περιέχει. Παρακάτω σας παραθέτουμε τα βασικά οφέλη που μας προσφέρει αυτό το φρούτο.
 
1. Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

Οι καρδιοπάθειες είναι από τις πιο δημοφιλείς ασθένειες που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο.Τα φλαβονοειδή, ιδιαίτερα η εσπεριδίνη που υπάρχει στα πορτοκάλια μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη αυτών των ασθενειών. Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η ημερήσια πρόσληψη φυσικού πορτοκάλι για 4 εβδομάδες μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Οι φυτικές ίνες επίσης φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο εφόσον μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύοντας έτσι τις αρτηρίες μας απ’ το να φράξουν.

2. Συμβάλλουν στην πρόληψη της πέτρας των νεφρών

Τα πορτοκάλια αποτελούν σημαντική πηγή κιτρικού οξέως και κιτρικού άλατος, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη σχηματισμού πέτρας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κιτρικό άλας του καλίου συχνά χορηγείται ως θεραπεία για την πέτρα των νεφρών. Τα κιτρικά άλατα που περιέχονται στα πορτοκάλια φαίνεται να έχουν παρόμοια δράση.

3. Συμβάλλουν στην πρόληψη της αναιμίας

Η αναιμία είναι μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα του οξυγόνου που μεταφέρεται στους ιστούς μας μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό είναι κάτι που συνήθως προκαλείται από την έλλειψη σιδήρου. 

Ποια είναι η διαφορά στον τρόπο κατανάλωσης των πορτοκαλιών;

Τα πορτοκάλια μπορούν να καταναλωθούν είτε σε μορφή χυμού είτε ολόκληρου φρούτου. Μια από τις βασικότερες διαφορές μεταξύ των δύο τρόπων κατανάλωσης των πορτοκαλιών είναι ότι ο χυμός περιέχει πολύ λιγότερες φυτικές ίνες απ’ ότι εάν το καταναλωθεί ολόκληρο. Ακόμη, ένα ποτήρι 240ml δηλαδή ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι περιέχει την ποσότητα σακχάρων 2 ολόκληρων πορτοκάλια ενώ δεν δημιουργεί την ίδια αίσθηση κορεσμού.  

Facebook Comments