Η D.B τοποθετεί την ύφεση φέτος στο 8,6% και όχι σε διψήφιο επίπεδο, και σίγουρα δεν θα είναι η βαθύτερη στην περιοχή της ευρωζώνης καθώς η Ισπανία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 12,1%, η Γαλλία κατά 9,7% και η Ιταλία κατά 9,1%. Παράλληλα εκτιμά ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή και θα κινηθεί στο 5,5% και θα είναι από τα υψηλότερα επίπεδα στην ευρωζώνη μετά τη Γαλλία (6,6%), την Ισπανία (6,3%) και το Βέλγιο (5,6%), και υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας (4,5%).

Πάνω το γ’ τρίμηνο, κάτω το τέταρτο

Το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε πιο έντονα από το αναμενόμενο στο τρίτο τρίμηνο και κατά 12,6% σε τριμηνιαία βάση, ανεβάζοντας το επίπεδο της δραστηριότητας στο 95,7% του επιπέδου πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Με τους περιορισμούς λόγω του δεύτερου κύματος, η Deutsche Bank αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί ξανά το δ’ τρίμηνο κατά 3,2% (σε τριμηνιαία βάση).

Οι νέοι περιορισμοί επιτρέπουν περισσότερη δραστηριότητα από ό, τι τον Μάρτιο / Απρίλιο, έτσι η γερμανική τράπεζα υπολογίζει ότι το επίπεδο δραστηριότητας σε αυτό το lockdown είναι περίπου 90% του επιπέδου πριν από την πανδημία, σε σύγκριση με περίπου 75-80% στο lockdown του Μαρτίου / Απριλίου.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments