ΔΕΗ: Επενδύσεις €3,4 δισ. έως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο-Είσοδος στις τηλεπικοινωνίες

MarketNews

ΔΕΗ: Επενδύσεις €3,4 δισ. έως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο-Είσοδος στις τηλεπικοινωνίες, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ένα φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για την τριετία 2021 – 2023 παρουσίασε στους επενδυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης.

Ανάμεσα στους υψηλούς στόχους για τον μετασχηματισμό της εταιρίας περιλαμβάνεται και η απόφαση αξιοποίησης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ για τη μεταφορά οπτικών ινών ώστε η ΔEΗ να εξελιχθεί σε εθνικό πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χονδρική αγορά.

Προς το σκοπό αυτό όπως φυσικά και για την είσοδο της επιχείρησης στις ΑΠΕ με παραγωγή το 2023 να παράγει 1,6 Τεραβατώρες (TWh) από 300 Μεγαβατώρες αλλά και για την παροχή υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτω (1.000 φορτιστές στο τέλος της τριετίας), η ΔEΗ σκοπεύει να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα κεφάλαια τα 1,4 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής.

Το σχέδιο αποσκοπεί σε αύξηση των λειτουργικών κερδών στο 1,1 δισεκ. ευρώ το 2023 και συνολικά έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων με τον αναπροσανατολισμό του μείγματος παραγωγής από το λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές, τις επενδύσεις στα δίκτυα και την παρουσίαση νέων προϊόντων υψηλότερης κερδοφορίας για τις επιχείρησης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το μείγμα παραγωγής, προβλέπεται πενταπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής κατά 54 % και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 62%.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία,ο δραστικός περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής στο διάστημα αυτό θα περιορίσει τις ζημιές της επιχείρησης κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 130 εκατ. ευρώ αναμένονται από τον περιορισμό του κόστους του φυσικού αερίου και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των λοιπών συμβατικών μονάδων. Το 2021 σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα σβήσουν οι μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς και η 3 της Μεγαλόπολης ενώ ακολουθούν το 2022 οι μονάδες 1-4 του Αγ.Δημητρίου και το 2023 οι Αγ.Δημήτριος 5, η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 4 (συνολικά 3.400 μεγαβάτ).

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΔΕΗ αξιοποιώντας και επιχειρηματικές συνεργασίες, στοχεύει σε συνολική ισχύ 1.500 μεγαβάτ από 170 σήμερα. «Η ΔΕΗ είναι σήμερα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος φορέας στον τομέα των ΑΠΕ», τονίζεται στην παρουσίαση.

Οι επενδύσεις στα δίκτυα θα φθάσουν στο 1,6 δισεκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής, μείωση των ρευματοκλοπών και των απωλειών, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και αύξηση της δυνατότητας υποδοχής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη λιανική, το μερίδιο της ΔΕΗ προβλέπεται να περιοριστεί στο 54% το 2023 από 64% εφέτος , με ταυτόχρονη επιδίωξη μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους από την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους καταναλωτές, καθώς και περιορισμού των «κόκκινων» οφειλών

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνίες, τονίζεται πως εξετάζεται ανάπτυξη πλατφόρμας «fiber to the home» με βάση τις υπάρχουσες υποδομές της επιχείρησης που επιτρέπουν τη μείωση του κόστους της επένδυσης για την παροχή συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.