Για ισχυρή bull market το 2021 μιλούν οι διεθνείς αναλυτές, ειδικά στην Ευρώπη αλλά ακόμη περισσότερο στις Αναδυόμενες Αγορές, και σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα ξεχωρίζει καθώς από τη μία έχει τα πλεονεκτήματα της τεράστιας στήριξης της ΕΚΤ και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και από την άλλη αποτελεί και ένα emerging market trade, με του επενδυτές, παλιούς και νέους, να συνωστίζονται εδώ και εβδομάδες στην πόρτα της Λεωφόρου Αθηνών.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Ήδη το είχαμε επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε. Πλέον, το Χρηματιστήριο Αθηνών μετρά πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες και 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να έχει εκτοξευθεί κατά σχεδόν 40% και τον τραπεζικό κατά σχεδόν,… 100%, ενώ ο τζίρος κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και όλο το φάσμα του ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών εμφανίζει αξιόλογες αποδόσεις.  To Χ.Α έχει βάλει πλώρη για την επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας, αν φυσικά το επιτρέψει το διεθνές περιβάλλον, θυμίζοντας άλλες εποχές. Το 100% των τραπεζών, σημειώνεται, είναι ίσο με το σύνολο των κερδών που σημείωσε ο κλάδος την εκπληκτική χρονιά για το Χ.Α, το 2019 όπου και βρέθηκε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Αυτό δεν είναι απλά ενδεικτικό, αλλά επισφραγίζει την επιστροφή των επενδυτών στην ελληνική αγορά. Ο… χρυσός Νοέμβριος, αποτελεί το σημείο καμπής για το Χ.Α καθώς αποτέλεσε και τον καλύτερο μήνα στην ιστορία του (+30%). Ωστόσο έσπασε και άλλο ένα ρεκόρ καθώς σημείωσε τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς τον μήνα που  πέρασε κατά τον οποίο η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 6,7 τρισ. δολάρια. Ο Νοέμβριος επίσης υπήρξε ο πιο κερδοφόρος ιστορικά για πολλές μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές, όπως της Ισπανίας (+26%), της Ιταλίας (+24% ) και της Γαλλίας (+21,5%), ενώ ήταν ο καλύτερος μήνας από το 1987 για τον Dow Jones ο οποίος παρά τα επίπεδα ρεκόρ που άγγιξε κατέγραψε λιγότερο από τα μισά κέρδη του Χ.Α. Το ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον με το γερμανικό τύπο (Handelsblatt) να αναφέρει πως η θετική εικόνα της αγοράς γεννά νέες ελπίδες στους μετόχους. Η άποψη των επενδυτών είναι πως ποτήρι δεν είναι μισοάδειο αλλά μισογεμάτο. Ενώ τα χρόνια της ευρωκρίσης φοβούνταν ακόμη και ένα Grexit, τώρα ποντάρουν σε μια ανάκαμψη της χώρας.

Η υποψία εισόδου νέων παικτών στην αγορά αρχίζει να επιβεβαιώνεται, σημειώνει η Beta Securities, αφενός από τις ανακοινώσεις εισόδου της Capitan στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank αφετέρου από την συμμετοχή ρεκόρ των ενδιαφερόμενων επενδυτών στην τηλεδιάσκεψη του επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ την περασμένη Τετάρτη. Η είσοδος νέου χρήματος αποτελεί βασική παράμετρο για την συστηματική άνοδο των τιμών, η ποιότητα ωστόσο των νέων παικτών είναι ακόμα πιο σημαντική καθώς ο ορίζοντας διακράτησης αλλάζει συμβαδίζοντας με την προοπτική του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ούτε τα στοιχεία του ΑΕΠ του γ ́ τριμήνου δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τις διαθέσεις και να διορθώσουν τα υψηλά 10 μηνών που καταγράφει το Χ.Α. Πίσω από όλα βρίσκεται η προοπτική του εμβολίου και η πίστη ότι μετά την Άνοιξη η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε ένα σημαντικό βαθμό κανονικότητας.

Εν τω μεταξύ, νέα ιστορικά χαμηλά συνεχίζουν να αγγίζουν οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων και των εντόκων, με το Ελληνικό Δημόσιο να συνεχίζει να δανείζεται με… κέρδος. Κατά την δημοπρασία τρίμηνων τίτλων την περασμένη εβδομάδα και την προ-τελευταία δημοπρασία του έτους (η τελευταία ακολουθεί την άλλη εβδομάδα με έντοκα 52 εβδομάδων), η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,28% που αποτελεί ιστορικό χαμηλό γενικότερα για ελληνική έκδοση. Κατά την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση τον Οκτώβριο το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο  -0,12%.

Σημειώνεται πως το σύνολο των εντόκων στα τέλη του έτους θα διαμορφωθεί στα 11,8 δισ. ευρώ, ενώ η επόμενη έκδοση που θα διεξαχθεί εντός του μήνα θα αφορά έντοκα διάρκειας ενός έτους. Το 2021, από το σύνολο των 12 δημοπρασιών που θα διενεργηθούν, στόχος είναι να αντληθούν συνολικά 7,2 δισ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ από κάθε έκδοση). Ο όγκος των εντόκων μπορεί να έτσι μειωθεί κατά 5-6 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, οδηγώντας σε μείωση και του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, το τρελό ράλι των ελληνικών assets δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με σημαντικές προκλήσεις, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα. Άλλωστε, σε μία αγορά ευάλωτη όπως η ελληνική, μία τόσο γρήγορη άνοδος πάντα… φοβίζει.

Την επόμενη εβδομάδα διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. η οποία και έχει μια καυτή ατζέντα προς διεκπεραίωση με το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά και την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ στην τελική ευθεία είναι η διαπραγμάτευση της Ε.Ε. με την Μ. Βρετανία με το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit να είναι ορατό. Αυτές οι εξελίξεις αφήνουν έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των αγορών τις επόμενες εβδομάδες, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.

Ωστόσο, το τοπίο του 2021 συνεχίζει να παραμένει bullish. Και καθώς… αυτοί που χτυπήθηκαν πιο έντονα από την κρίση αναμένεται να αναδυθούν με τη μεγαλύτερη… φόρα, η Ελλάδα και τα ελληνικά assets έχουν πολλά να κερδίσουν από την… όμορφη ατμόσφαιρα που δημιουργείται σχετικά με το επόμενο έτος.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ένας οίκος μετά τον άλλο… ξεκαθαρίζουν την απόλυτα θετική τους στάση για τις μετοχές. Η Barclays δήλωσε «ταύρος» πριν μερικές ημέρες, συστήνοντας overweight στάση για τις μετοχές το 2021, καθώς βλέπει εκτόξευση της κερδοφορίας των εισηγμένων, και ειδικά αυτών που θα επωφεληθούν από το τέλος της πανδημίας και οι οποίες σφυροκοπήθηκαν έντονα φέτος. Η οικονομική ανάκαμψη, μια λιγότερο αντιφατική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και η εποικοδομητική στάση των κεντρικών τραπεζών δείχνουν ένα ακόμα πιο ισχυρό 2021 για τις αναδυόμενες αγορές, όπως τόνισε, προσθέτοντας πως οι οικονομίες της περιοχής θα επωφεληθούν το περισσότερο από ριμπάουντ της οικονομίας. 

Οι χαμηλές τοποθετήσεις που έχουν σήμερα οι επενδυτές στις μετοχές της περιοχής, η ήπια πολιτική της Fed, η βελτίωση της ζήτησης στις αναπτυγμένες αγορές και η μείωση των εμπορικών εντάσεων, θα οδηγήσουν τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών να υπεραποδώσουν εκείνων των αναπτυγμένων αγορών, κατά την άποψη της Barclays. Σε αυτές τοποθετείται και η ελληνική αγορά η οποία θα ωφεληθεί τόσο από τις εισροές των funds που ποντάρουν στις emerging markets αλλά και από εκείνες των funds που ποντάρουν στον… επιταχυντή της αναπτυξιακής δυναμικής, που ονομάζεται Ταμείο Ανάκαμψης.  

Facebook Comments