Διατηρεί την bullish στάση της για την Ελλάδα η Jefferies καθώς η Ελλάδα  ανήκει στις αναδυόμενες αγορές οι οποίες κατά τους αναλυτές της θα αποτελέσουν επίσης μεγάλο trade του 2021.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι επενδυτές σίγουρα δεν είναι overweight  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως δείχνουν οι τοποθετήσεις τους, σε μια στιγμή που οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ το 2021 επιταχύνονται απότομα. Μια ένδειξη ότι οι φόβοι αποπληθωρισμού υποχωρούν θα αποτελέσει το μεγάλο σήμα για τους διαχειριστές κεφαλαίων να πραγματοποιήσουν δυναμική στροφή από τα ομόλογα προς τις ευρωπαϊκές μετοχές, και αυτό θα φέρει την Ευρώπη και ειδικά επιλεγμένες αγορές της περιοχής, στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων το 2021.

Παρά το ισχυρό ράλι των ελληνικών μετοχών το τελευταίο διάστημα, η Jefferies συνεχίζει να βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου στη συνέχεια καθώς, όπως επαναλαμβάνει, η αγορά και η οικονομία της Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης, άρα και τις καλύτερες προοπτικές, σε ένα επιτυχημένο εμβόλιο και στο εκ νέου το άνοιγμα εκ νέου των ευρωπαϊκών οικονομιών. Το μακροοικονομικό τοπίο έχει αναπόφευκτα επιδεινωθεί κατά το παρελθόν έτος, ωστόσο τα προγράμματα της ΕΚΤ (PEPP, TLTRO) έχουν περιορίσει τους όποιους κινδύνους σημαντικής αναταραχής στα ελληνικά assets, με πολλές ελληνικές μετοχές να έχουν αξιοπρεπή επίπεδα ελεύθερων ταμειακών ροών και ανθεκτικούς ισολογισμούς.

Σε αντίθεση με τις εξαγωγικά προσανατολισμένες οικονομίες, η ελληνική αγορά μετοχών διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από τον COVID-19, σημειώνει η Jefferies. Η ελληνική οικονομία η οποία πέρασε μία περίοδο βαθιάς ύφεσης το διάστημα 2009-2015 έχει αλλάξει ρώτα, μετά από πολλή και σκληρή δουλειά σε ότι αφορά την ανοικοδόμηση των μακροοικονομικών της μεγεθών το τελευταίο διάστημα.  Ωστόσο, η κατάρρευση των τουριστικών εσόδων έχει δημιουργήσει, μέσω του αντίκτυπου στα έσοδα από υπηρεσίες, ένα ευρύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Τα καλά νέα, όπως επισημαίνει η Jefferies ο λογαριασμός τρεχουσών συναλλαγών γύρισε στα θετικά από τον Αύγουστο, ενώ οι θεσμοί (Κομισιόν και ΔΝΤ) στις πρόσφατες εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία έχουν υπογραμμίσει πως παρά την πανδημία η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας έχει συνεχιστεί , ενώ η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της δεν έχει επηρεαστεί χάρη και στην στήριξη από Ε.Ε και ΕΚΤ. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δει συνεχιζόμενη βελτίωση στις εισροές καταθέσεων, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου η ανάκαμψη στις χορηγήσεις σε επιχειρήσεις έχει κερδίσει έδαφος. Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και η σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με το spread να επιστρέψει στα χαμηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους πριν περίπου μια δεκαετία.
Παρά το πρόσφατο ράλι, η Jefferies δεν θεωρεί πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ακριβή, με τους επενδυτές το τελευταίο 18μηνο να έχουν προσχωρήσει κυρίως σε ρευστοποιήσεις των θέσεών τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Jefferies παραμένει bullish για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές για το 2021, καθώς όπως σημειώνει, ο δείκτης P/E της ελληνικής αγοράς διαπραγματεύεται στο 9.9x, ο δείκτης P/B στο  0.6x, η μερισματική απόδοση στο ελκυστικό 5,1% και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE στο 6,3%.
 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments