Οι δύο συλληφθέντες για την καταδρομική στην οικία της Σοφίας Νικολάου, με κείμενο τους,  υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως θέλησαν να δείξουν αλληλεγγύη στους έγκλειστους στις φυλακές ενώ συγχρόνως κάνουν λόγο για «δολοφονικό έργο» που διαπράττει η γενική γραμματέας της Αντεγκληματικής πολιτικής.

Ο Γιώργος Βούτσης – Βογιατζής και ένας Ιταλός υπήκοος θα οδηγηθούν σήμερα Τετάρτη στον εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για απειλή και έργο εξύβριση. 

Αναλυτικά το κείμενο που γράφτηκε μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ:

«Σημερα 15/12 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση έξω από το γραφείο της γενικής γραμματέως  “αντί”εκληματικης πολιτικής Σοφίας Νικολάου. Οι αστυνομικοί που την προστατεύουν για να μπορεί να διαπράττει ανενόχλητη το δολοφονικό της έργο μας συνέλαβαν. Με αυτήν την παρέμβαση επιχειρήσαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους χιλιάδες έγκλειστους-έγκλειστες των φυλακών. Σ’ εκείνους και εκείνες που οι ζωές τους για το σύστημα παραμένουν διαχρονικά αναλώσιμες και απαξιωμένες.

Η γ.γ. εγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου αποτελεί ένα λαομίσητο πρόσωπο για την κοινωνία και ειδικά για τους έγκλειστους και τις εγκλειστες. Αποτελεί ένα ακόμη λαμόγιο που παρασιτεί σε βάρος του λαού εισπράττοντας χρήματα από μίζες και υπερτιμολογήσεις προϊόντων που προορίζονται για τις φυλακές. Αποτελεί τίτλο τιμής για εμάς να μας κάνει μήνυση επειδή μέσα από την παρέμβασή μας αναδείξαμε την αλήθεια. Η Σ. Νικολάου έδωσε την εντολή να κατασταλεί η εξέγερση στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. Τα ματ εισέβαλαν στην φυλακή και χτύπησαν τις κρατούμενες κραδαίνοντας τα γκλομπ τους στο κεφάλι επιληπτικής κρατούμενης. Εάν αυτό δεν αποτελεί απόπειρα δολοφονίας τότε τι αποτελεί; Μήπως τα τρικάκια έξω από το πολιτικό της γραφείο; Πριν λίγες μέρες στις φυλακές Δομοκού 35χρονος κρατούμενος έβαλε τέλος στη ζωή του. Ο συγκεκριμένος μάλιστα βρέθηκε στη φυλακή για χρέη. Ήταν ένας από τους χιλιάδες που βρίσκονται στην φυλακή για μικροαδικήματα, ένας από τους χιλιάδες που δεν άντεξε το ασφυκτικό περιβάλλον του εγκλεισμού και αυτοκτόνησε. Εάν η Νικολάου “άκουγε” τους κρατούμενους που ζητούσαν αποσυμφόρηση των φυλακών για ευπαθείς ομάδες, μωρομάνες, χαμηλές ποινές, ηλικιωμένους κ.τ.λ. ο συγκεκριμένος κρατούμενος σήμερα θα βρισκόταν στη ζωή. Εάν η Νικολάου και το υπουργείο της προχωρούσαν σε αποσυμφόρηση των φυλακών, σε αναβάθμιση του ιατρικού προσωπικού στις φυλακές, σε μέτρα προστατευτικά για τις ζωές των φυλακισμένων απο τον covid 19, σήμερα δεν θα θρηνούσαμε θύματα στη Λάρισα, στα Διαβατά και σε άλλες φυλακές της χώρας.

 

Ήδη με το ξέσπασμα της πανδημίας,στη Λάρισα στα Διαβατά αλλά και σε όλες τις φυλακές της χώρας οι κρατούμενοι βρίσκονταν κλεισμένοι κατά δεκάδες μέσα σε θαλάμους. Αυτή η συνθήκη με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε σε θανάτους. Και έτσι συνέβη. Οι κρατούμενοι στη Λάρισα διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στη θανατοπολιτική της Νικολάου και πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση με αίτημα την επίσκεψη του ΕΟΔΥ στη φυλακή και τη διενέργεια μαζικών τεστ στους κρατούμενους.

Αυτός ο αγώνας στάθηκε η αφορμή για να διενεργηθούν μαζικά τεστ και να διαπιστωθεί ότι περίπου 90 κρατούμενοι είναι θετικοί στον covid 19. Ανάμεσα τους ο αναρχικός σύντροφος Βαγγέλης Σταθόπουλος ο οποίος ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Η άρνηση επί μήνες να γίνουν τεστ στους κρατούμενους και η παραμονή τους σε πολυπληθείς θαλάμους χωρίς μέτρα προστασίας αποτελεί απόπειρα δολοφονίας. Οι κρατικές δολοφονίες στις φυλακές μέσα στη συγκυρία της πανδημίας έχουν φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της σκληρής πίεσης απέναντι στην κοινωνία και σε όσους και όσες συνεχίζουν να αντιστέκονται. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι μετά από αυτή την πανδημία θα ξεσπάσει μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Το καθεστώς προετοιμάζεται για την πιθανότητα ξεσπάσματος μιας κοινωνικής εξέγερσης και θωρακίζει το κατασταλτικό του οπλοστάσιο. Το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίζεται στην βουλή και αφορά την αυστηροποίηση των συνθηκών διαβίωσης στην φυλακή και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εγλείστων αποδεικνύει πως για το σύστημα αποτελεί προϋπόθεση οι αντιστάσεις να καμφθούν και οι ζωές των εργαζομένων, των φυλακισμένων, των μεταναστών να συντριβούν ώστε να πληρώσουν οι ίδιοι πάλι το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Γιώργος Βούτσης-Βογιατζής

Gabrio Gallοcchio

15 Δεκεμβρίου 2020».

Facebook Comments