Μέσα στο αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον της COVID – 19 εποχής η μεταποίηση αποδεικνύεται ο κινητήριος μοχλός της ανάκαμψης.

Δεν είναι τυχαίο ότι  το Ταμείο Ανάκαμψης προωθηθεί την «Βιομηχανία 4.0» και τον τομέα της έξυπνης και πράσινης παραγωγής στην Ελλάδα . Η ανάπτυξη νέων, αλλά και η αναβάθμιση υφιστάμενων γραμμών παραγωγής προωθούνται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του παραγωγικού ιστού της χώρας, με παράλληλη έμφαση στον ψηφιακό βιομηχανικό εξοπλισμό, στα συστήματα ελέγχου της παραγωγής και στην ανάπτυξη των βιομηχανικών συνεργασιών .

Γεγονός είναι, η έμφαση στα πράσινα στοιχεία του μετασχηματισμού της βιομηχανίας, όπως  η κυκλική οικονομία, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση και η αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας.

Η Κυκλική Οικονομία, πρωταγωνίστρια στο νέο οικονομικό μοντέλο δίνει στον μεταποιητικό κλάδο την ώθηση  για το «ποιοτικό άλμα» στον αναπτυξιακό μετασχηματισμό. Ο  μεταποιητικός κλάδος εισέρχεται στη νέα εποχή, υποσχόμενος να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, τα εργαλεία για την επίτευξη του στόχου!

Μπορεί οι δράσεις ΕΣΠΑ τόσο οι  ήδη ενεργές όσο και οι αναμενόμενες στο προσεχές διάστημα, να στηρίζουν κυρίως κλάδους λιανεμπορίου, εστίασης και τουρισμού,  ως βοήθεια στις επιχειρήσεις που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας, όμως ο μεταποιητικός κλάδος είναι αυτός που πρέπει να στηριχθεί με νέα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η έναρξη έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και  οι πόροι των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ το οποίο σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ έχει μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 7%, θα είναι τα «όπλα» για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η επόμενη μέρα θα φέρει στον πυρήνα των επενδύσεων τον μεταποιητικό κλάδο με δύο σημαντικές πηγές χρηματοδότησης.  Αντίστοιχες δράσεις, όπως του τρέχοντος ΕΣΠΑ μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, πρόκειται να ενεργοποιηθούν  από τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.  Επίσης, η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι οι πόροι αυτοί να αξιοποιηθούν σωστά καθώς η χώρα έχει μείνει πίσω στην κυκλική οικονομία και αυτό γιατί ξεχάσαμε την παραγωγική – μεταποιητική  μας δύναμη. Ξεχάσαμε ότι χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει οικονομία. Ήρθε η κρίση COVID 19 να μας δείξει πόσο ευάλωτοι κλάδοι είναι ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Ενώ ο μεταποιητικός κλάδος συνέχισε να λειτουργεί, να παράγει, να παραμένει βασικός πυλώνας του οικονομικού χάρτη της χώρας και να αντέχει παρά τις αντίξοες συνθήκες. Οι νέοι πόροι πρέπει να στηρίξουν στοχευμένα και χωρίς αγκυλώσεις τον μεταποιητικό κλάδο, να επενδύσει σε  πιο βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης –όπως επιτάσσουν και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ –  αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εφαρμοστούν  εργαλεία επενδυτικών  κινήτρων για επιχειρήσεις που επενδύουν στην κυκλική οικονομία παράλληλα με χρηματοδοτικά εργαλεία προμήθειας νέου σύγχρονου εξοπλισμού απαραίτητου στην κυκλική οικονομία καθώς και κατάρτισης ανθρωπίνου δυναμικού.

Εξάλλου βασικό σημείο της νέας στρατηγικής του ΕΣΠΑ αποτελεί,  το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με ορίζοντα υλοποίησης το 2030. Επιπρόσθετα αναμένονται 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αλλά και σημαντικοί πόροι από χρηματοδοτικά εργαλεία, Ηorizon Εurope, Connecting Europe Facility, InvestEU κ.α.

Να μη χαθούν άσκοπα σημαντικοί πόροι και να μη δούμε ξανά σημαντικά κονδύλια να λιμνάζουν. Πρέπει κάθε πόρος να κατανεμηθεί και να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά με στόχο τη νέα εποχή στο επιχειρείν αλλά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η μικρομεσαία επιχείρηση του μεταποιητικού κλάδου μπορεί να αλλάξει σελίδα και τώρα έχει την ευκαιρία να το κάνει, ας την στηρίξουμε αποτελεσματικά!

Facebook Comments