Εγώ επιμένω κι ας δυσανασχετούν οι κατ’ επάγγελμα μεμψίμοιροι. Η πανδημία έδειξε ότι η ανθρωπότητα έχει χίλια στραβά  που πρέπει να διορθώσει, αλλά παραλλήλως απέδειξε και τις τρομακτικές ικανότητες που έχει αναπτύξει πλέον το ανθρώπινο είδος. Η παγκόσμια ιστορία βρίθει από αλλεπάλληλες πανδημίες, πάντα ο άνθρωπος έβρισκε μπροστά του μικρόβια και ιούς και βακίλους και όλα αυτά τα αόρατα και ασπόνδυλα που προσπαθούσαν να βάλουν φρένο στην εξάπλωση του. Οι μάχες των δύο στρατοπέδων ήταν πάντα ανελέητες και μακροχρόνιες, με τον άνθρωπο να νικά πάντα στο τέλος αλλά μετά από φρικτές απώλειες και με τεράστια τραύματα στο υποσυνείδητο του. Ο μαύρος θάνατος του μεσαίωνα, οι χολέρες, οι πανώλες όλων των ειδών, οι λέπρες, οι γρίπες, όλες οι πανδημίες τέλος πάντων που χτύπησαν την ανθρωπότητα άφησαν εκατομμύρια νεκρούς (σε πολύ λιγότερο παγκόσμιο πληθυσμό) και βαθύ αποτύπωμα φόβου στις ανθρώπινες συνειδήσεις.

Οι άνθρωποι ένιωθαν βαθιά ανημποριά απέναντι σ’ αυτές τις θεόσταλτες κατάρες, πως αλλιώς να τις κατανοούσαν παρά ως θεϊκές τιμωρίες; Και τις αντιμετώπιζαν στωικά, βλέποντας ένα κομμάτι της ανθρωπότητας και των τοπικών κοινωνιών να σαρώνεται, μέχρι που οι εναπομείναντες αποκτούσαν αυτό που μάθαμε εσχάτως ως «ανοσία της αγέλης». Ο μαύρος θάνατος (ένα είδος πανούκλας ήταν) χρειάστηκε πεντακόσια χρόνια για να εκλείψει, ερχόταν και ξαναρχόταν ανά εικοσαετία, μειώνοντας τον πληθυσμό της μεσαιωνικής Ευρώπης στο μισό. Η Αναγέννηση βρήκε την γηραιά ήπειρο με τον μισό πληθυσμό απ’ αυτόν που είχε τον καιρό της Ρωμαϊκής ακμής. Η ισπανική γρίπη (μια λοίμωξη του αναπνευστικού ήταν) είχε είκοσι εκατομμύρια νεκρούς μέσα σε τέσσερα χρόνια. Γνωστά πράγματα.

Για δείτε την ανθρωπότητα και σήμερα. Βρέθηκε μπροστά σε μια πανδημία που αν ερχόταν σε άλλες εποχές μέσα σε πυκνό πληθυσμό σχεδόν οκτώ δις ανθρώπων, θα άφηνε πίσω της βουνά από νεκρούς και ωκεανούς από μολυσμένους. Μπορεί σήμερα ο καθένας από μας να φωνάζει διότι τον έκλεισαν στο σπίτι του, του φόρεσαν μάσκα και του στέρησαν την Σαββατιάτικη έξοδο ή την θεατρική του παράσταση, μπορεί να τα βάζουμε με τις κυβερνήσεις ή με τις ελίτ ή με τους συνομωσιολόγους, όμως η συνολική εικόνα παραπέμπει σε μια τρομακτικής ισχύος και ταχύτητας ανθρώπινη αντεπίθεση, που όμοια της δεν έχει ξαναυπάρξει στην ιστορία του πλανήτη. Το 2020 εμφανίστηκε ο ιός, το 2020 έκανε την πελώρια ζημιά του, το 2020 αντιμετωπίστηκε, το 2021 θα αποτελεί ανάμνηση. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει.   

Ξέρω ότι ο καθένας κοιτά το σπίτι του, το νοικοκυριό του, τα παιδιά του, την τσέπη του, την υγεία του. Δεν αναλώνονται όλοι σε φιλοσοφικές και ιστορικές αναζητήσεις και συγκρίσεις. Το γνωρίζω και το κατανοώ. Έτσι λειτουργεί ο άνθρωπος. Θεωρεί τον εαυτό του άτυχο ή οργισμένο που το 0,1% των εμβολιαζόμενων ενδέχεται να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση (που αντιμετωπίζεται με μια ένεση) και δεν σκέφτεται πως δίχως τα μέτρα (που υπαγόρευσε η επιστήμη) και δίχως την αντεπίθεση της ιατρικής, της βιολογίας  και της φαρμακολογίας μπορεί στην Αθήνα των πέντε εκατομμυρίων να είχαμε μισό εκατομμύριο νεκρούς. 

Facebook Comments