Η Citigroup, ακολουθώντας άλλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, προβλέπει πως φέτος το Ελληνικό Δημόσιο θα κινηθεί στις αγορές με πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις σε σχέση με τα τελευταία χρόνια όπου επικεντρωνόταν σε 7ετείς και 10ετείς τίτλους, με το 2020 να τολμά με επιτυχία την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Έτσι, όπως εκτιμά, αυτόν τον μήνα η Ελλάδα θα επιχειρήσει την πρώτη της έξοδο στις αγορές με ένα νέο 20ετές ομόλογο.

Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο μήνα η JP Morgan και η Société Générale είχαν προβλέψει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει το 2021 σε έκδοση ομολόγων πολύ μεγάλης διάρκειας, αποδεικνύοντας πως η ζήτηση για ελληνικό χρέος με λήξη πέραν του 2032 -έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος- υπάρχει, παρά την πανδημία και παρά το γεγονός ότι η χώρα απέχει από την επενδυτική βαθμίδα.

Η JP Morgan είχε εκτιμήσει πως στις αρχές του νέου έτους θα εκδοθεί νέο 20ετές ελληνικό ομόλογο, ενώ η γαλλική τράπεζα είχε προβλέψει πως εντός του α’ τριμήνου και εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, τότε θα έχουμε έξοδο της Ελλάδας με 20ετές ή 30ετές ομόλογο. Σημειώνεται πως και οι primary dealers έχουν εισηγηθεί στον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε έκδοση μεγάλης διάρκειας (20ετία ή 30ετία) το 2021.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan η οποία διατηρεί εώς και σήμερα την θετική στάση για τα ελληνικά ομόλογα συστήνοντας τους επενδυτές αγορά ελληνικών τίτλων, η Ελλάδα θα αντλήσει από τις αγορές 10 δισ. ευρώ το 2021, με έκδοση 10ετούς ή 30ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 19 δισ. ευρώ φέτος, καλύπτοντας επομένως με το παραπάνω τις ελληνικές εκδόσεις, όπως έχουν προβλέψει και οι περισσότεροι αναλυτές.Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά spreads βλέπει περαιτέρω αποκλιμάκωση φτάνοντας τις 110 μ.β στο τέλος του α’ τριμήνου, στις 100 μ.β στο τέλος του α’ εξαμήνου και έως το τέλος τους 2021 θα κινηθούν στις 90 μ.β.

Η Citi δίνει και αυτή με τη σειρά της τις εκτιμήσεις για τις εξόδους της χώρας μας στις αγορές φέτος, επισημαίνοντας πως θα ξεκινήσει με την έκδοση νέου 20ετούς τίτλου αυτόν τον μήνα για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Η δεύτερη από τις συνολικά τέσσερις εξόδους που προβλέπει η Citi για φέτος από την Ελλάδα, θα ακολουθήσει τον Απρίλιο με 7ετές ομόλογο για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ επίσης, ενώ τον Ιούνιο θα προχωρήσει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με τον Σεπτέμβριο να προχωρά στο re-opening του τίτλου διπλασιάζοντας το μέγεθός του.

Σε αυτό το πλαίσιο η Citi επαναλαμβάνει πως έχει τοποθετήσει τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία trades για το 2021, συστήνοντας στους επενδυτές την αγορά του ελληνικού ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου 2025 έναντι των ιταλικών ομολόγων. Όπως επισημαίνει το trade αυτό ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου με το spread στις 23 μονάδες βάσης και σήμερα κινείται κοντά στις 24 μονάδες βάσης. Στόχος είναι ο μηδενισμός του spread, ενώ συστήνεται έξοδος από το συγκεκριμένο trade εάν το spread αυξηθεί στις 33,5 μονάδες βάσης.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments