Την αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού συνέστησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega δεν απέκλεισε όμως και το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown στα πρότυπα εκείνου του περασμένου Μαρτίου.

«Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown σημείωσε: «Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου. Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων. Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown. Τα μέτρα είναι ήδη αυστηρά. Χρειάζεται τήρηση των μέτρων. Να εφαρμόσουμε τα ήδη υπάρχοντα».

Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του και σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού: «Ένα επιπλέον πρόβλημα προστίθεται το θέμα των μεταλλάξεων. Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας. Τα δεδομένα που έχουμε για τα εμβόλια είναι ότι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται, τουλάχιστον για την βρετανική μετάλλαξη. Για την νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη υπάρχει μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκής. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα όλοι. Όσο μένουμε ανεμβολίαστοι οι πιθανότητες να έρθουν καινούργιες μεταλλάξεις αυξάνονται». 

Facebook Comments