Opinion Poll: Στο 17,1% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Ικανοποιημένοι από τον Κ. Μητσοτάκη το 57%

MarketNews

Opinion Poll: Στο 17,1% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Ικανοποιημένοι από τον Κ. Μητσοτάκη το 57%, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv
  • Τα όσα συνέβησαν αυτή την περίοδο επέφεραν κόστος στην Κυβέρνηση τόσο στην ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο, όσο και την δημοφιλία του Πρωθυπουργού και την ικανοποίηση από το έργο του ως Πρωθυπουργού της τάξης των τεσσάρων μονάδων και στα τρία αυτά μεγέθη. Ωστόσο, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο δηλώνουν το 42% , ικανοποίηση από το έργο του Πρωθυπουργού το 57% και η δημοφιλία του βρίσκεται 58.4% , εικοσιπέντε μονάδες  μπροστά από τον δεύτερο Πολιτικό Αρχηγό που είναι η Φώφη Γεννηματά με 33.1%.  Εντυπωσιακή είναι η υπεροχή του Κ.Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου με το 78.9% όσων αυτοκαθορίζονται Κεντρώοι να θεωρούν θετικό το έργο του. Αυτές οι φθορές επιφέρουν μείωση της επίδοσης της Ν.Δ στην Πρόθεση ψήφου κατά 0.7% σε σχέση με την Πανελλαδική Έρευνα Ιανουαρίου για την POLITICAL. Ωστόσο, η αντίστοιχη μείωση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην  διατήρηση ουσιαστικά  της ψαλίδας στο επίπεδο του 17.1% με την Ν.Δ στο 37.3% έναντι 20.2% του ΣΥΡΙΖΑ ( 17.3% τον Ιανουάριο).
  • Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιλήψεις και οι διεργασίες στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα στο ΚΙΝΑΛ. Το 53% των ψηφοφόρων του βλέπει θετικά το κυβερνητικό έργο  και το 78.9% αντιμετωπίζει θετικά το έργο του Πρωθυπουργού. Από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένοι δηλώνουν το 12.3%, του ΚΙΝΑΛ το 12.1%, του ΚΚΕ το 12.9% , της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣτο 9.2% και του ΜΕΡΑ 25 το 9.2%. Το 32% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει την Προοδευτική Παράταξη( 65.2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 15%  του ΚΙΝΑΛ) , το 31% βλέπει θετικά μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ ( 59.5% του ΣΥΡΙΖΑ, 25.3%  του ΚΙΝΑΛ) , ενώ το 35% βλέπει θετικά μια συνεργασία Κυβέρνησης – ΚΙΝΑΛ ( 52.7% της Ν.Δ, 54% του ΚΙΝΑΛ ).

Το 58% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει αλλαγή Προέδρου ( 68% του ΚΙΝΑΛ, το 61% όσων αυτοκαθορίζονται Κεντρώοι, 80% των Κεντροαριστερών και το 65% των Αριστερών). Στο ερώτημα ποιον θα ήθελαν Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στην κοινή γνώμη προηγείται ο Α. Λοβέρδος με 28.5% και ακολουθούν οι Φώφη Γεννηματά με 18.1%, ο Ν.Ανδρουλάκης με 17.9% και ο Π. Γερουλάνος με 11.4% . Στον χώρο του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά διαμορφώνονται 36.7% για τον Α. Λοβέδο , 26.9% για τον Ν.Ανδρουλάκη, 16.7 % για την Φώφη Γεννηματά και 7.7% για τον Π. Γερουλάνο. Στον χώρο του Κέντρου ο Α. Λοβέρδος έχει ευρύ προβάδισμα με 38.46% έναντι 17.58%, 17.3% και 8.8 των Φ.Γεννηματά, Ν.Ανδρουλάκη και Π.Γερουλάνου αντίστοιχα. Προβάδισμα έχει ο Ν.Ανδρουλάκης στον χώρο όσων αυτοκαθορίζονται Κεντροαριστεροί και Αριστεροί. Σημειώνεται δε ένα προβάδισμα του Α.Λοβέρδου σε όλα τα  ποιοτικά χαρακτηριστικά ( δυναμικός, μπορεί να κάνει μια νέα αρχή και να ανεβάσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, σύγχρονος, κοντά στα προβλήματα της κοινωνίας) , το οποίο είναι ιδιαίτερα πιο έντονο στα πρώτα δύο χαρακτηριστικά.

Από το σύνολο των πινάκων και των αναλύσεων ανά κομματική προέλευση και ιδεολογικό- πολιτικό αυτοκαθορισμό προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα.   

Η Έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 15-19 Φεβρουαρίου, ακριβώς μέσα στο ξέσπασμα της κακοκαιρίας με τα αποτελέσματα που είχε, αλλά και την κορύφωση των καταγγελιών για φαινόμενα παιδεραστίας, βιασμών κ.λ.π. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για την κοινωνία και την Κυβέρνηση

Η Πανελλαδική Πολιτική Έρευνα με το σύνολο των ερωτημάτων για όλες τις εξελίξεις (Νόμος για τα Α.Ε.Ι, πανδημία, οικονομική κρίση, κύμα κακοκαιρίας ΜΗΔΕΙΑ, καταγγελίες για φαινόμενα παιδεραστίας, βιασμών, επίδραση στους πολιτικούς συσχετισμούς κ.λ.π), θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα POLITICAL.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll, αυτή την στιγμή, ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο δηλώνουν το 42% των πολιτών, ικανοποίηση από το έργο του πρωθυπουργού το 57%, ενώ η δημοφιλία του βρίσκεται 58.4%.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-5

Με το ποσοστό αυτό, ο πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά από τον δεύτερο πολιτικό αρχηγό που είναι η Φώφη Γεννηματά με 33.1%. Άξιο αναφοράς είναι δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην μάχη του Κέντρου, αφού το 78.9% όσων αυτοκαθορίζονται Κεντρώοι θεωρούν θετικό το έργο του.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-11Όσον αφορά τις φθορές της κυβέρνησης τώρα, αυτές εντοπίζονται στην πτώση κατά 0,7% στην πρόθεση ψήφου, σε σχέση με την Πανελλαδική Έρευνα Ιανουαρίου για την εφημερίδα Political. Ωστόσο, φθορά παρουσιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που οδηγεί στην διατήρηση ουσιαστικά της «ψαλίδας» στο επίπεδο του 17.1%. Συγκεκριμένα η Ν.Δ συγκεντρώνει 37.3% έναντι 20.2% του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Η διαφορά ήταν 17.3% τον Ιανουάριο).
 

 

Επίσγης, το 53% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ βλέπει θετικά το κυβερνητικό έργο και το 78.9% αντιμετωπίζει θετικά το έργο του πρωθυπουργού.

Από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένοι δηλώνουν το 12.3%, του ΚΙΝΑΛ το 12.1%, του ΚΚΕ το 12.9% , της Ελληνικής Λύσης το 9.2% και του ΜΕΡΑ 25 το 9.2%, ενώ το 32% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει την Προοδευτική Παράταξη (65.2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 15% του ΚΙΝΑΛ) και το 31% βλέπει θετικά μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ (59.5% του ΣΥΡΙΖΑ, 25.3% του ΚΙΝΑΛ). Επίσης, το 35% βλέπει θετικά μια συνεργασία Κυβέρνησης – ΚΙΝΑΛ (52.7% της Ν.Δ, 54% του ΚΙΝΑΛ).

Η Κεντροαριστερά

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιλήψεις και οι διεργασίες στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα στο Κίνημα Αλλαγής. Το 58% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει αλλαγή προέδρου (68% του ΚΙΝΑΛ, το 61% όσων αυτοκαθορίζονται Κεντρώοι, 80% των Κεντροαριστερών και το 65% των Αριστερών).
 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-18


Στο ερώτημα ποιον θα ήθελαν πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στην κοινή γνώμη προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28.5% και ακολουθούν οι Φώφη Γεννηματά με 18.1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 17.9% και ο Παύλος Γερουλάνος με 11.4%.
 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-24Στον χώρο του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά διαμορφώνονται 36.7% για τον Ανδρέα Λοβέρδο, 26.9% για τον Ν.Ανδρουλάκη, 16.7 % για την Φώφη Γεννηματά και 7.7% για τον Π. Γερουλάνο. Στον χώρο του Κέντρου ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ευρύ προβάδισμα με 38.46% έναντι 17.58%, 17.3% και 8.8 των Φώφη Γεννηματά, Νίκου Ανδρουλάκη και Παύλου Γερουλάνου αντίστοιχα. Προβάδισμα έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης στον χώρο όσων αυτοκαθορίζονται Κεντροαριστεροί και Αριστεροί.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της Opinion Poll:
 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-1

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-2

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-3

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-4

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-5_2

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-6

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-7

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-8

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-9

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-10

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-11_2

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-12

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-13

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-14

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΗΝΙΚΟ-ΚΑΙ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-15