Το πρόσφατο sell-off στα ομόλογα είναι πιο ανησυχητικό από το περσινό, όταν και είχε ξεσπάσει η πανδημία, σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, αυτό εκτιμά σε νέο της report η Citibank.

Αφορά τις υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις (τις οποίες μισεί η αγορά μετοχών) και όχι τα υψηλότερα breakevens (ονομαστικές αποδόσεις μείον πραγματικές αποδόσεις, που αρέσουν στην αγορά μετοχών), κάτι που συνέβη και το 2018, όταν οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν “βουτιά” κατά σχεδόν 20%.

Πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί, η απόδοση του 10ετούς αμερικάνικου ομολόγου αυξήθηκε κατά το πρόσφατο sell-off στο 1,5% από μόλις 0,5% τον περασμένο Αύγουστο, παρασύροντας όλα τα κρατικά ομόλογα διεθνώς.

Ωστόσο, αυτή η ισχυρή διόρθωση στα ομόλογα των ΗΠΑ είναι πολύ περισσότερο συνάρτηση της αύξησης των πραγματικών αποδόσεων (αντανακλάται στους τίτλους TIPS – αμερικανικά ομόλογα προστατευμένα από τον πληθωρισμό).

Οι αποδόσεις 10ετών TIPS μειώθηκαν κάτω από το -1% όταν το QE ξεκίνησε πέρυσι, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε στο -0,6%. Αυτό αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με το 2018, όταν οι πραγματικές αποδόσεις οδήγησαν τις ονομαστικές αποδόσεις υψηλότερα, το οποίο και αντανακλούσε μια έντονη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Υπήρξαν 8 αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, από το 0,5% στο 2,5%.

Πώς να προστατέψετε το χαρτοφυλάκιο μετοχών από την αύξηση των πραγματικών αποδόσεων
Τα trades “ανάπτυξης” είναι πιο ευάλωτα στην αύξηση των πραγματικών αποδόσεων, σημειώνει η Citi. Έτσι, δημιούργησε μια στρατηγική με βάση γεωγραφική κατανομή και κατανομή κλάδων, η οποία και θα υπεραποδώσει εάν οι πραγματικές αποδόσεις αυξηθούν περαιτέρω. Αυτή η στρατηγική είχε χαμηλή επίδοση το 2019 και το 2020, καθώς οι πραγματικές αποδόσεις μειώθηκαν, αλλά τώρα αυτό το trade έχει εξαιρετικές επιδόσεις, όπως επισημαίνει.

Συγκεκριμένα, η Citi συστήνει, σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, overweight θέσεις στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, ουδέτερη στάση στις αγορές της Ευρώπης (εκτός Ηνωμένου Βασιλείου) και τις Αναδυόμενες Αγορές και underweight στάση σε Αυστραλία και ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, συστήνει overweight στάση σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες και Τράπεζες, ουδέτερη στάση σε Κοινή Ωφέλεια, Υγεία, Βιομηχανία και Βασικά Καταναλωτικά Αγαθά και underweight στάση στην Τεχνολογία-Πληροφορική, τα Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά και τις Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνίων. 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments