Στο 8,7% η ύφεση το 2013 - Στο 3,9% το 2014

MarketNews

Στο 8,7% η ύφεση το 2013 - Στο 3,9% το 2014, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ύφεση 8,7% φέτος και 3,9% το 2014 αναμένει ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εκτιμώντας πως σταδιακή ανάκαμψη, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αναμένεται το 2015.

Όπως είπε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), η Κύπρος θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις, και με αύξηση της ανεργίας φέτος και του χρόνου.

Τόνισε παράλληλα ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που διαθέτει η Κύπρος, μέσω των επενδύσεων σε υποδομές και των εσόδων από την εξόρυξη του φυσικού αερίου.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι σε περίπτωση που χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, «δεν θα προέλθουν από πρόσθετες φορολογίες, αλλά από την καλύτερη διαχείριση των κρατικών δαπανών».

Τόνισε ακόμη ότι μόνο μέσω της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, «θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και του λαού, προς την οικονομία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα για ανάπτυξη της οικονομίας και καταπολέμηση της ανεργίας, που εξήγγειλε πρόσφατα και κάλεσε τους εργοδότες να τα υιοθετήσουν.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ειπε πως οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες δεν μπορεί να μας αποπροσανατολίζουν από την επίλυση του προβλήματος και την απαλλαγή της πατρίδας από την τουρκική κατοχή.

Διαβεβαίωσε ότι «παραμένει προτεραιότητα, έγνοια και όραμά του, η επανένωση του τόπου, του λαού, των θεσμών και του κράτους και η απαλλαγή από την κατοχή».

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι παραμένει προσηλωμένος σε λύση στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, με κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν γίνονται αποδεκτοί όροι και προϋποθέσεις που θέτουν ή τείνουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το δικαίωμα επιλογής του τρόπου και του χρόνου ανάπτυξης του φυσικού πλούτου της Κύπρου.