Η μεγάλη δημοσκόπηση του κεντρικού δελτίου Ειδήσεων του OPEN, που διαμορφώθηκε και από ερωτήματα πολιτών, πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Mαρτίου 2021 από την ALCO και μεταδόθηκε την Παρασκευή 19/3/2021, ενώ τα άτομα που ρωτήθηκαν ήταν 17 ετών και άνω.

H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε ολόκληρη τη χώρα. Το στατιστικό σφάλμα της δημοσκόπησης είναι +- 3,1%, ενώ το διάστημα βεβαιότητας είναι 95%. 

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 14 ποσοστιαίες μονάδες (37.3-23,3%). Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ βρίσκονται αρκετά πίσω με 6,1 και 6% αντιστοίχως. 

alco_09_b.png

Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες περισσότερο ως πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 11 μονάδες (42-31%), καταγράφοντας μάλιστα και μικρή άνοδο σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνιστή του σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου.

alco_08.png

Αναφορικά με την ικανοποίηση για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας, η πλειονότητα απαντά αρνητικά σε ποσοστό 49%, μια στάση που παρατηρείται από το λοκντάουν του περασμένου Νοεμβρίου. Αντίθετα, το 43% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποίηση από τα μέτρα.

alco_03.png

Έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, ένα συντριπτικό 91% διατηρεί θετική άποψη για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι το πιο δημοφιλές δημόσιο πρόσωπο (ποσοστό 65%), ενώ ο Βασίλης Κικίλιας έπεται με οριακά θετική γνώμη από τους πολίτες (43% έναντι 42% της αρνητικής γνώμης). Χαμηλή η δημοφιλία του Άδωνι Γεωργιάδη με 55% αρνητικές γνώμες.

alco_06.png

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις, δηλώνει το 50% των ερωτηθέντων. Αντιθέτως, ένας στους τρεις (33%) πιστεύει πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποκινεί τις πορείες και τα συλλαλητήρια των τελευταίων ημερών.

alco_04.png

Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα αφορά τα περιστατικά βίας από αστυνομικούς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο στη Νέα Σμύρνη. Οι περισσότεροι (47%) πιστεύουν πως είναι μεμονωμένα, ενώ ένα 39% πως αποτελούν μέρος μιας πολιτικής καταστολής από πλευράς της κυβέρνησης.

 

Facebook Comments