“Με το lockdown περιορίζεται η κινητικότητα των πολιτών, άρα περιορίζεται δραματικά και η διασπορά του ιού.”
Ακούγεται λογικό. Αλλά αντιστοιχεί στην πραγματικότητα; 

Επιδημιολόγοι λένε ότι αυτό δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.
Γιατί αν “φυλακίσεις” 10000 υγιείς μιας περιοχής μα σου ξεφύγουν πέντε φορείς του ιού που εργάζονται στο σούπερ μάρκετ, στην διανομή και παραγωγή ειδών πρώτης ανάγκης (φάρμακα, τρόφιμα), στην αστυνομία ή, ακόμα χειρότερα, στο σύστημα υγείας, τότε κάνεις μια τρύπα στο νερό.
Επιπλέον οι μισοί (50%) όσων νοσούν δεν παρουσιάζουν απολύτως κανένα σύμπτωμα.  Αυτοί μετακινούνται. Πάνε στις δουλειές τους, στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο, όπου επιτρέπεται. Πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το οριζόντιο λοκντάουν που  εφαρμόζουμε εδώ και 5 μήνες;

Συνεπώς η αρχική πρόταση θα έπρεπε να ήταν:
«Η διασπορά του ιού μειώνεται δραματικά μόνο όταν περιορίσεις αυτούς που τον μεταδίδουν.»
Μάς πήρε μήνες να αρχίσουμε να το υποπτευόμαστε, ενώ κάποιοι το φωνάζαν εδώ και ένα χρόνο.

Πώς πετυχαίνεις να περιορίσεις αυτούς που μεταδίδουν;
Με σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, ιχνηλάτηση και απομόνωση, λένε οι ειδικοί.
«Μα αυτό ακριβώς δεν κάνουμε ένα χρόνο τώρα;», θα αναρωτηθεί κάποιος.

Όχι. Ακόμη και σήμερα είμαστε πολύ μακριά από το να το κάνουμε σωστά.
Και το κλειδί βρίσκεται σε δύο λέξεις:

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ.

Τι σημαίνει επιδημιολογική επιτήρηση;
Σημαίνει, ότι πρέπει να γίνονται σε τακτά μικρά χρονικά διαστήματα (3-5 μέρες) επαναλαμβανόμενα, στοχευμένα τυχαία τεστ σε όλες της περιοχές της χώρας.
Κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά:
Τυχαίο τεστ δεν σημαίνει, Πάμε σε πλατείες και πάρκινγκ και το ανακοινώνουμε για να έρθουν όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν το τεστ.
Αυτό δεν είναι τυχαίο δείγμα. Είναι ‘τυφλό’ δείγμα. Είναι σαν εκλογική δημοσκόπηση όπου απευθύνεσαι σε 100 άτομα στο Κολωνάκι ή στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πόσο αξιόπιστο θεωρείται το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας; Την ίδια ακριβώς στατιστική αξία έχουν και τα τυφλά τεστ που γίνονται κάθε μέρα σε δήμους.

Για να έχεις επιδημιολογική επιτήρηση θα πρέπει το δείγμα να είναι τυχαίο και να αντιπροσωπεύει τον αντίστοιχο πληθυσμό της περιοχής ηλικιακά, επαγγελματικά, μορφωτικά και σε άλλα επίπεδα που αναγνωρίζουν οι επιδημιολόγοι.
Γίνεται αυτό τώρα;
Ούτε κατά διάνοια.
Το δεύτερο εξίσου σημαντικό είναι ότι η διαδικασία πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενη. Δηλαδή κάθε εβδομάδα.
Γίνεται αυτό τώρα;
Ούτε κατά διάνοια.

Άρα δεν έχουμε επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Ναι. Ένα χρόνο μετά δεν έχουμε!
Γιατί είναι σημαντική η επιδημιολογική επιτήρηση;
Θα σας απαντήσω με ένα ερώτημα.
Αν μπαίνατε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για να ψάξετε ένα μικρό αντικείμενο ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;
Προφανώς να ανοίξετε τον διακόπτη του φωτός.
Ε, λοιπόν εμείς ακόμα να τον ανοίξουμε τον ρημάδι τον διακόπτη.
Και τι όφελος θα είχαμε με την επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή ουσιαστικά με την εικόνα για την διασπορά του ιού σε όλη την χώρα;
Τεράστιο. Θα γνωρίζαμε ποιές περιοχές έχουν πρόβλημα ανά πάσα στιγμή. Σε αυτές θα γίνονταν πολλαπλάσια τεστ με στόχο να απομονωθούν οι φορείς, να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους και να περιορίσουμε την διασπορά αποτελεσματικά.
Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμόζεις ένα τοπικό και μικρής διαρκείας αλλά αυστηρό λόκνταουν.

Αν αυτό γινόταν τοπικά και επαναλαμβανόμενα δεν θα υπήρχε καμία απολύτως ανάγκη για γενικευμένα και ορίζοντα λόκνταουν. Έτσι και η αστυνομία και οι δήμοι θα μπορούσαν να κάνουν την δουλειά τους. Τώρα η αστυνομία κυνηγάει 10.000.000 πολίτες για δεκάδες διαφορετικούς και αστείους λόγους (αν έγραψε sms και κατά πόσο αυτό αντιστοιχεί στην πραγματικότητα) αλλά και οι δήμοι δεν παίρνουν μερίδιο από το τεράστιο βάρος της κεντρικής διοίκησης.

Προφανώς ο ΕΟΔΥ από μόνος του δεν μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο. Αυτό πρέπει να το αναλάβουν οι κατά τόπους δημοτικές υπηρεσίες αλλά και τα πανεπιστήμια (αλήθεια γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας αφέθηκε απέξω στην αντιμετώπιση  του προβλήματος;) που έχουν την δυνατότητα να κάνουν τεστ και μάλιστα με χαμηλό κόστος.
Πόσες φορές έχουμε ακούσει τους αρμόδιους να μας λένε ότι είμαστε σε πόλεμο;
Και  ερωτώ:

Γιατί πήγαμε στον πόλεμο χωρίς ούτε τους μισούς στρατιώτες μας;
Και πόσο θα μας κόστιζε αυτή η προσπάθεια;
Πάλι οι ειδικοί λένε ότι δεν θα ξεπερνούσε τα 500.000 ευρώ.
Πόσο είπαμε μας κοστίζει το οριζόντιο λοκνταουν;
3.000.0000.000 τον μήνα.
3 δισεκατομμύρια!
Χωρίς να υπολογίσουμε τις μακροπρόθεσμες οικονομικές και άλλες συνέπειες.
Και γιατί δεν το κάναμε;
Ας μας απαντήσουν οι “ειδικοί” των λόκνταουν και των προστίμων.
Και όσο εμείς κυνηγάμε τον ιό, αλλά ουσιαστικά την ουρά μας, αρχίζουν να φαίνονται ξεκάθαρα και μετρήσιμα τα αποτελέσματα των ‘κλειδωμάτων’.
Θα αναφέρω τρεις χαρακτηριστικούς αριθμούς που αφορούν  θέματα υγείας.

1. Έρευνα τριών πολύ σοβαρών πανεπιστημίων στις ΗΠΑ αναφέρει ότι την επόμενη δεκαπενταετία θα πεθάνουν 890.00 άνθρωποι μόνο στις ΗΠΑ εξαιτίας των λόκταουν. Βλέπεις αυτοί είναι τυχεροί, γιατί δεν θα πεθάνουν εντός δύο μηνών και -κυρίως! από κόβιντ. Θα πεθαίνουν λίγοι κάθε χρόνο. Το σημαντικότερο: η ζημιά που θα προκαλέσουν στην εικόνα μας είναι πολιτικά διαχειρίσιμη.
2. Σύμφωνα με την Ελληνική αντικαρκινική εταιρία οι διαγνώσεις σε καρκίνο έχουν μειωθεί κατά 40% (!) επειδή ο κόσμος φοβάται να πάει να κάνει διαγνωστικές εξετάσεις!
Ποιος τον τρόμαξε άραγε;
Και θα μου πεις, τι μας νοιάζει εμάς; Από κόβιντ δεν θα πεθάνουν πάντως.
3.  Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη βρέθηκε ότι μετά από έναν χρόνο επιβολής των lockdowns ως μέτρου αντιμετώπισης της πανδημίας τα ΠΑΙΔΙΑ μας έχουν 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αυτοκτονήσουν από το να πεθάνουν από Covid!!
Και μόνο που το γράφω ανατριχιάζω!

Αν τελικά δεν πιστεύετε εμένα γιατί δεν είμαι ειδικός ή με θεωρείτε αρνητή του ιού (ενημερωτικά και φοβάμαι και προσέχω πολύ) θα κλείσω παραθέτοντας τα λόγια ενός Διευθυντή ΜΕΘ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που ζει μέσα στο πρόβλημα κάθε μέρα:

«Κάνουμε περιορισμούς χωρίς έλεγχο, ενώ θα έπρεπε να ελέγχουμε χωρίς περιορισμούς»
Χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω;

Facebook Comments