Χρυσοφάκης: Η ΝΔ συνειδητά μετακυλίει τις δικές της ευθύνες στους πολίτες

Χρυσοφάκης Λευτέρης

Χρυσοφάκης: Η ΝΔ συνειδητά μετακυλίει τις δικές της ευθύνες στους πολίτες, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης μιλά για όλα και απαντά σε όλα. Για την πανδημία, την Κυβέρνηση, το ΚΙΝΑΛ, τις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις.
Μία αποκλειστική συνέντευξη στο Marketnews.gr.

  1. Πώς κρίνετε τη συνολική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση; 

Η Κυβέρνηση ενώ στην αρχή της πανδημίας, έδειξε να ανταποκρίνεται θετικά στις νέες προκλήσεις που έφερνε στο προσκήνιο o COVID19, εντούτοις όμως τους τελευταίους έξι μήνες και ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι δείχνει κυριολεκτικά να πελαγοδρομεί, και να προχωρά σε κινήσεις δίχως λογική.

Είναι πασιφανές, ακόμη και στον πιο δύσπιστο, ότι η Νέα Δημοκρατία συνειδητά επιλέγει να μετακυλίει τις δικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας στους πολίτες.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που με την επίκληση της ατομικής ευθύνης, επιχειρεί να κρύψει τη διαχειριστική της ανεπάρκεια στην πανδημία, ενώ παράλληλα, εδώ κι έναν χρόνο έχει φτάσει το ΕΣΥ στο όριό του κι έχει εξαντλήσει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.

Επιπροσθέτως, σαν να μην έφτανε αυτό, οι καθημερινές «νουθεσίες» και οι διαρροές από το Μαξίμου, έχουν φτάσει να διχάζουν την Επιτροπή των Ειδικών και τους Επιστήμονες,  με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με αντικρουόμενα μηνύματα και λανθασμένες πολιτικές επιλογές.

Βέβαια, το παιχνίδι είναι γνωστό για τα κυβερνητικά στελέχη. Πρώτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει με την στενή ομάδα των «Σοφών του Μαξίμου» και μετά «διαπραγματεύεται» ασκώντας πιέσεις στους ειδικούς για να «ευλογήσουν» τις αποφάσεις του, με την ευθύνη πάλι να «βαραίνει» αποκλειστικά οι πολίτες, οι οποίοι παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές από την αρχή της πανδημίας.

  1. Στη συνεδρίαση της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει συμπλήρωμα σε μια κυβέρνηση; Ποια είναι η άποψη σας;

Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής, είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο τουλάχιστον στη παρούσα φάση, με τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνουν το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της χώρας.

Θεωρώ, ότι οφείλουμε να σταθούμε με ορμή και τόλμη απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους μας που δεν είναι άλλοι από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του, ακόμη και τούτες τις δύσκολες ώρες για την Πατρίδα να προσπαθούν να γίνουν έμποροι ελπίδας, τυχοδιωκτισμού και λαϊκισμού!

Έχουμε συγκεκριμένες, οριοθετημένες και πολύς σαφείς ιδεολογικές διαφορές με τα συγκεκριμένα κόμματα και δεν έχουμε σκοπό να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας αποπροσανατολίσει από το να εφαρμόσουμε τη δική μας προοδευτική ατζέντα, προκειμένου να επιλύσουμε τα ουσιώδη και καθημερινά προβλήματα των πολιτών της χώρας.

Παραμένουμε στις επάλξεις τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο, όπου με την στάση μας αποτελούμε το check and balance της Κυβέρνησης, όσο και έξω στο πεζοδρόμιο, εκεί όπου οι πραγματικές μάχες κερδίζονται με πολίτη και πολιτικό να γίνονται ένα, να συζητούν, να διαφωνούν, αλλά στο τέλος η Δημοκρατία να κερδίζει!

Εάν και εφόσον το Κίνημα Αλλαγής αποτελέσει τον επονομαζόμενο Τρίτο Δρόμο, εκείνο που είχε πρώτος ονειρευτεί ο Α.Giddens, τότε εμείς ως στελέχη της παράταξης και φαντάζομαι και η ηγεσία, δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ευημερία του τόπου. Προσοχή όμως, εάν οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν δώσουν σαφή λαϊκή εντολή στο ΚΙΝΑΛ, τότε πραγματικά δεν βρίσκω κανέναν λόγο να γίνουμε απλοί θεατές σε ένα χιλιοπαιγμένο έργο, απλά και μόνο για να βγαίνουν αριθμητικά οι 151!

  1. Ποιο είναι το ταβάνι για το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εθνικές εκλογές; Σας προβληματίζουν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων;

Απώτερος στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι να αποτελεί σταθερά διαχρονικό πυλώνα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και προόδου για τους πολίτες και τη χώρα. Τα δημοκοπικά ποσοστά είναι δεδομένα τα οποία επεξεργάζονται και δημοσιοποιούνται σε μια συγκεκριμένη πολιτική στιγμή και πολλές φορές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα που έχει η κοινωνία για ένα κόμμα. Βέβαια, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, ότι και εμείς ως Κίνημα Αλλαγής βρισκόμαστε σε φάση αναδιοργάνωσης, εσωτερικής ανασκόπησης και φυσικά στον προθάλαμο νέων εσωκομματικών διεργασιών.

Σκοπός μας είναι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία να βγούμε αφενός δυνατότεροι και αφετέρου σοφότεροι, αποφεύγοντας λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος.

Δεν υπάρχει όριο μπροστά σε αυτό που ονειρευόμαστε για την Ελλάδα. Τα όρια και τα ποσοστά είναι για να ξεπερνιούνται και για να διαψεύδονται. Άλλωστε, είμαι πεπεισμένος, ότι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ανάμεσα σε μια φοβική, και ορισμένες φορές υφέρπουσα προς την ακροδεξιά, Δεξιά Νέα Δημοκρατία και έναν ΣΥΡΙΖΑ που τρέφει αυταπάτες για το μέλλον και φοβικά σύνδρομα για το παρελθόν, μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αποτελέσει εγγυητή, έτσι ώστε η χώρα να μην βρεθεί εκ νέου σε δύσκολα και επικίνδυνα μονοπάτια.

  1. Προσεχώς έρχεται προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα εργασιακά ζητήματα. Τί θα πράξει το Κίνημα Αλλαγής και ποια είναι η προσωπική σας άποψη για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας;

Για ακόμη μια φορά το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθεί να μας πείσει ότι δήθεν προχωρά σε μια ακόμη μεταρρυθμιστική επανάσταση στη καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

Μάταια προσπαθούν στο Μαξίμου να μας πείσουν, ότι ο εργαζόμενος θα ζητά γονυπετής από τον εργοδότη του να δουλέψει πάνω από 8 ώρες, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες.

Πραγματικά ντροπή! Τακτικές που επαναφέρουν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας δυσάρεστες μνήμες δεν έχουν καμία θέση σε μια δημοκρατική και με σεβασμό στον εργαζόμενο κοινωνία εν έτη 2021!

Παράλληλα, η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει εν καιρώ πανδημίας, με τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ να αυξάνονται ραγδαία μέρα με την ημέρα, να προσπαθεί με επικοινωνιακά τερτίπια να περάσει από την πίσω πόρτα ιδεολογικές εμμονές και τακτοποίηση πολιτικών γραμματίων στους «ημετέρους».

Αναμένουμε να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, έτσι ώστε να σταματήσουν και οι καθημερινές διαρροές από το Μαξίμου, σε μια ακόμη προσπάθεια ψυχολογικής πίεσης των εργαζομένων.

Σε περίπτωση, που η τελική μορφή των διατάξεων προσανατολίζεται σε ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες και μετακύλιση των συλλογικών δραστηριοτήτων σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο, ότι θα σταθούμε απέναντι ως Κίνημα Αλλαγής.

  1. Πώς κρίνετε την διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος;

Σίγουρα παρατηρούμε αυξομειώσεις στις ενέργειες της Κυβέρνησης, με τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά να μεταβάλλονται ραγδαία.

Ειδικότερα, η προσαρμοστικότητα που φάνηκε να επιδεικνύεται κατά το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας του κορονοϊού, δυστυχώς δεν έθεσε τις βάσεις για μια σταθερή και οικονομικά δίκαιη πολιτική για όλους τους Έλληνες.

Ακόμη και η στροφή της νεοφιλελεύθερης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε Κεϋνσιανές πολιτικές, έγινε με λάθος τρόπο καθώς για ακόμη μια φορά, ιδεολογικές στρεβλώσεις, ακόμη και εσφαλμένοι οικονομικοί υπολογισμοί οδήγησαν σε αδικίες και «πετσόκομμα» δικαιούχων.

Από την άλλη πλευρά, εμείς ως Κίνημα Αλλαγής όλο αυτό το διάστημα προτείνουμε λύσεις και προσπαθούμε να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία και τους πολίτες.

Ενδεικτικά να αναφέρω, ότι έχουμε προτείνει 120  δόσεις και 30%  κούρεμα για τους συνεπείς επιχειρηματίες που θα ανταποκριθούν θετικά στα κελεύσματα της εποχής μας.

Το δεύτερο που χρειάζεται οπωσδήποτε είναι να υπάρξει ένα πάγωμα των δόσεων προς τις τράπεζες για τέσσερις με έξι μήνες  αλλά και ένα υποχρεωτικό άπλωμα των δόσεων προς τις τράπεζες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Το τρίτο και κυρίαρχο είναι η ρευστότητα, επιστρεπτέα με 70% ενίσχυση και βεβαίως επιδότηση 100%  των ασφαλιστικών εισφορών για να μην έχουμε ανεργία και λουκέτα και αναστολή των πλειστηριασμών και του πτωχευτικού κώδικα, του πτωχευτικού νόμου που οδηγεί πραγματικά σε τεράστιο αδιέξοδο.

Στη παρούσα φάση οι επιχειρήσεις παλεύουν για να επιβιώσουν την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους καλεί να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος καθ’ ολοκληρία για μια χρονιά που κατά το ήμισυ ήταν κλειστές!

Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ, 4 στις 10 επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται ‘’απειλούμενες’’, χάνοντας έσοδα και σωρεύοντας χρέη, ενώ σαν να μην φτάνει αυτό, η Κυβέρνηση στέλνει επαγγελματίες και πολίτες στο νέο πτωχευτικό κώδικα, χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας και χωρίς εχέγγυα, ότι θα εξαντληθεί ο μέγιστος αριθμός δόσεων στον εξωδικαστικό, αφού είναι ίδιος με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ που απέδωσε 2268 ρυθμίσεις σε 3,5 χρόνια.