Με ρυθμό – ρεκόρ αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit, η οποία έδειξε ότι η βελτίωση θα ήταν ακόμη ταχύτερη, αν δεν υπήρχαν οι στενότητες στην προσφορά πρώτων υλών που οδήγησαν σε πρωτοφανή αύξηση των τιμών των εισροών.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit αυξήθηκε στις 63,1 μονάδες από 62,9 τον Απρίλιο, πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση των 62,8 μονάδων και πολύ πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την αύξηση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Ιούνιο του 1997 που ξεκίνησε η έρευνα.

Ο δείκτης παραγωγής μειώθηκε ελαφρά στις 62,2 από τις 63,2 μονάδες, αλλά βέβαια υποδηλώνει και πάλι μεγάλη αύξησή της. «Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής ενισχύει τις ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά στο δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Ωστόσο, τον Μάιο παρατηρήθηκαν και καθυστερήσεις ρεκόρ στην προσφορά, που περιορίζουν την αύξηση της παραγωγής και προκαλούν αδυναμία κάλυψης της ζήτησης από τις επιχειρήσεις σε έναν βαθμό που δεν είχε σημειωθεί από την έρευνα στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Η Ευρωζώνη αναμένεται να εξέλθει αυτό το τρίμηνο από την ύφεση, αλλά η προβλεπόμενη αύξηση των πιέσεων στις τιμές δεν αναμένεται να διατηρηθεί, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό να μειώνονται σημαντικά. «Αναμένουμε οι πιέσεις στις τιμές να μετριαστούν καθώς η διαταραχή λόγω της πανδημίας θα υποχωρεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες και θα βελτιώνονται οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Οι διαταραχές που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με τις αγορές πρώτων υλών που χρειάζονται τα εργοστάσια να κυριαρχούνται από τους πωλητές.

Ο δείκτης τιμών εισροών εκτινάχθηκε στις 87,1 μονάδες από 82,2 τον Απρίλιο, με διαφορά η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί. Παρά το γεγονός ότι μετακύλισαν το κόστος αυτό με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας, οι μεταποιητικές εταιρείες απορρόφησαν οι ίδιες μέρος του βάρους. Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να είναι καλοδεχούμενες από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καθώς δεν έχουν επιτύχει τον στόχο τους για τον πληθωρισμό παρά την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθούν επί χρόνια.

Facebook Comments