Αυτές τις ημέρες, για κάποιον λόγο, το μυαλό μου πάει πίσω, στη Πρωτοχρονιά του 2020. Θα μου πείτε, γιατί, τι συνέβη τότε; Σας απαντώ, ότι τότε, η ζωή μας ήταν φυσιολογική. Όταν εκείνη τη μέρα ευχόμασταν «καλή χρονιά», κανείς δεν φανταζόταν το πόσο θα διαψεύδονταν οι προσδοκίες όλων για μια τέτοια ευχή.

Ο κορονοϊός μπήκε στη ζωή μας και η πανδημία του σάρωσε απ’ άκρη σ’ άκρη όλο τον πλανήτη. Όλοι προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Η επιστημονική κοινότητα, στο σύνολο της, έπεσε με τα μούτρα στη μελέτη για την κατανόηση του «εχθρού». Έναν χρόνο και κάτι μήνες αργότερα, η επιστήμη πρόσφερε στην ανθρωπότητα μια σειρά εμβολίων, ένα όπλο απέναντι στον ιό, που υπό κανονικές συνθήκες, θα αναπτυσσόταν σε οχτώ με δέκα χρόνια.

Όλη αυτή η κατάσταση, εκτός από τις δυσκολίες, ανέδειξε και κάποια από τα πολλά προτερήματα του ανθρώπινου είδους. Ο άγνωστος εχθρός, συσπείρωσε έθνη, κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρείες. Τα τεράστια κύματα της αλληλεγγύης, κουβάλησαν στις πλάτες τους την ανθρωπότητα και σήμερα, με όπλα όπως τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και τα εμβόλια στη διάθεση μας, ενάμιση μόνο χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα βελτιώνεται, αλλά παραμένει ευμετάβλητη. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή αποκλιμάκωση και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικές  εξάρσεις. 

• Η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη.

• Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη σημασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών. Υποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι:

• Οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, αλλά και να αποτρέψουμε νέα έξαρση.

• Έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε για να αποκτήσουμε ασπίδα προσωπικής προστασίας και  να χτίσουμε το τείχος ανοσίας στη χώρας μας.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι πάντες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έδωσε έναν πολυμέτωπο αγώνα, σε συνθήκες πανδημίας, μιας πανδημίας η οποία συνέπεσε χρονικά με την εκλογή της. Τα κατάφερε όμως! Η Ελλάδα, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση και από «κακό» παιδί της Ευρώπης, έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Τόσο στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε όπως η έκδοση του πιστοποιητικού της ελευθερίας. Με καμάρι διαβάζουμε στον ξένο τύπο, ότι το ελληνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, είναι ένα από τα καλύτερα, ίσως το καλύτερα οργανωμένο στον κόσμο! Όλοι όσοι έχουμε εμβολιαστεί, αυτό το έχουμε διαπιστώσει και στην πράξη άλλωστε. Δεν περιμένουμε τα ξένα μέσα ενημέρωσης να μας το πληροφορήσουν. Δοθείσης της ευκαιρίας, να ευχαριστήσω τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, στρατιωτικούς και εθελοντές, οι οποίοι με το χαμόγελο στα χείλη, χτίζουν τούβλο – τούβλο το ελληνικό τείχος ανοσίας.

Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία.

• Ήδη έχουν εμβολιαστεί 6,2 εκατομμύρια πολίτες, 4 εκατομμύρια με την πρώτη δόση, ποσοστό 38,1%, και 2,3 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 22,4%.

• Με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 71% όσων είναι άνω των 60 ετών, ενώ ήδη έχουν κλείσει ραντεβού το 74,3%.

• Την 10η Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη ανοίγει και η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για τρία διαθέσιμα εμβόλια οι πολίτες ηλικίας 25 έως 29 ετών.

Είναι καθήκον του καθένα από εμάς, να πείσει και τον πλέον δύσπιστο συμπολίτη μας να εμβολιαστεί. Θεωρίες συνομωσίας και λογικές όχλου, δεν έχουν θέση στη μάχη για ένα υγειές αύριο. Σε όσους αντιτάσσουν ότι είναι δικαίωμα τους να μην κάνουν το εμβόλιο, απαντάμε ότι η ελευθερία μας, φτάνει μέχρι εκεί που δεν παραβιάζεται το δικαίωμα στην ελευθερία των άλλων. Οτιδήποτε άλλο, είναι απλά άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

Facebook Comments