Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν αυτό που εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει. Ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο δεν δέχεται σοβαρά πλήγματα στην απήχηση της αλλά αντιθέτως το γόητρο της παραμένει υψηλό, το κύρος του ίδιου του πρωθυπουργού αδιαμφισβήτητο και το κυβερνών κόμμα, η ΝΔ, αντί να μειώνει τη διαφορά της από τα άλλα κόμματα, ιδίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως την διευρύνει. Όσα χρόνια παρακολουθώ την πολιτική ζωή του τόπου και τις δημοσκοπήσεις, αυτό σπανίως συμβαίνει. Και μάλιστα μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πανδημίας.

Μια κατά τεκμήριο λογική απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές έχει πράξει τα σωστά στην αντιμετώπιση της πανδημίας κι η κοινωνία, παρά το ότι υποφέρει, της το αναγνωρίζει. Θεωρώ μάλιστα ότι ο κόσμος πιστεύει οτι αν στην εξουσία βρισκόταν μια άλλη κυβέρνηση, κι ιδίως αυτή του Αλέξη Τσίπρα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Κι ο κ. Μητσοτάκης στα μάτια της πλειοψηφίας αναδεικνύεται πολύ πιο σοβαρός, αξιόπιστος κι ικανός έναντι των αντιπάλων του, ιδίως του κ. Τσίπρα. Αυτό προκύπτει κι από τις δημοσκοπήσεις όπως διαπιστώνει όποιος τις μελετά εις βάθος. 

Κι εδώ βρίσκεται η ουσία της υπόθεσης. Η ΝΔ κι ο Κυριάκος υπερισχύουν γιατί όχι μόνο τα καταφέρνουν καλά αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν σοβαρό αντίπαλο. Η αντιπολίτευση, κι ιδίως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα είναι πολύ κατώτερη των κρίσιμων περιστάσεων που διέρχεται η χώρα.

Όποιος παρακολουθεί τις εργασίες της Βουλής αλλά και τον δημόσιο λόγο των βουλευτών του ΣυΡιζΑ στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, διαπιστώνει την ένδεια του αντιπολιτευτικού του λόγου αλλά κυρίως την έλλειψη κατεύθυνσης και ταυτότητας. Τι είδους κόμμα είναι άραγε ο ΣυΡιζΑ; Που τοποθετείται στο πολιτικό ιδεολογικό σκηνικό; Είναι άραγε κόμμα της αριστεράς όπως έλεγε όταν ήρθε στην εξουσία του 2015. Αν παραμείνει εγκλωβισμένο στο χώρο της αριστεράς οι προοπτικές του είναι πολύ περιορισμένες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Πουθενά στην Ευρώπη δεν είναι πια της μόδας και αριστερά. Ούτε στην Ελλάδα, όπου η κοινωνία αφού διαπίστωσε ότι το όνειρο της αριστεράς μετατράπηκε σε εφιάλτη επί κυβερνήσεως ΣυΡιζΑ, αποκαθήλωσε την αριστερά και της έστρεψε επιδεικτικά την πλάτη της. Αμιγώς κόμμα της αριστεράς δεν πρόκειται στο ορατό μέλλον να ξανά έρθει στην εξουσία στην Ελλάδα και κατά τη γνώμη μας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εδώ και χρόνια γνωρίζαμε ότι για να κερδίσει κάποιος εκλογές πρέπει να κυριαρχήσει στο χώρο του κέντρου. Σήμερα αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μονοπωλήσει το μεσαίο χώρο. Και μέχρι στιγμής δείχνει να τα καταφέρνει. Εξαιτίας και της αδυναμίας του ΣυΡιζΑ να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να επιχειρήσει να γίνει ένα πραγματικά κεντροαριστερό κόμμα, καταλαμβάνοντας το χώρο του παλιού ΠΑΣΟΚ τον οποίον αδυνατεί να καλύψει το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά. Υπό τις συνθήκες αυτές, ελλείψει αντιπάλου ο κ. Μητσοτάκης παραμένει ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Και θα παραμένει όσο ο ΣυΡιζΑ βρίσκεται σε ιδεολογικοπολιτική σύγχυση και αδυνατεί να βρει κατεύθυνση ουσιαστική. Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις και χωρίς όραμα για το μέλλον της χώρας, όπως ασκεί σήμερα ο ΣυΡιζΑ, δεν έχει καμία ελπίδα.

Facebook Comments