Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή, και πιθανότατα για αρκετά χρόνια στο μέλλον, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η αντιπαλότητα που συνειδητά αναπτύσσει με ακραίο τρόπο εναντίον της πατρίδας μας, η Τουρκία. Η τουρκική προκλητικότητα που έχει πάρει πλέον διαστάσεις πρωτοφανείς, υπονομεύει κάθε δυνατότητα καλής γειτονίας και συμφιλίωσης από πλευράς της Ελλάδος. Η χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ μια επιθετική δύναμη. Η Ελλάδα πίστευε και πιστεύει στην ανάγκη σύσφιγξης πολλαπλών διπλωματικών σχέσεων φιλίας με όλες τις χώρες του πλανήτη μας, και ιδίως με τα γειτονικά μας κράτη. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να ξεπουλήσει την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της. Και αυτό είναι κάτι που εκφράζει το σύνολο των ελλήνων..

Βεβαίως, στο δημόσιο διάλογο πολύ συχνά αναπτύσσονται υπερβολικές απόψεις και ακραίες θέσεις. Είμαστε άλλος ένας λαός που μας αρέσει η αντιπαλότητα μεταξύ μας κι ορισμένες φορές και ο αποτρόπαιος διχασμός. Αλλά δεν πιστεύω,  όπως ποτέ δεν πίστεψα, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πατριώτες και προδότες. Και ουδέποτε πίστεψα, ούτε πιστεύω ότι υπάρχουν προδότες πολιτικοί η προδοτικά κόμματα.

Ακόμα και την περίοδο που στην επικαιρότητα βρισκόταν το μείζον θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία εγώ προσωπικά αλλά και το σύνολο της ΝΔ, πολεμήσαμε έντονα, ουδέποτε χαρακτηρίσαμε τον ΣυΡιζΑ, τον κύριο Τσίπρα, τον κύριο Κοτζιά και τους συνοδοιπόρους τους ως προδότες. Διαφωνούσαμε και διαφωνούμε πλήρως με την συμφωνία των Πρεσπών, την οποία συνεχίζουμε να θεωρούμε μια κακή συμφωνία, αλλά δεν την θεωρούμε προδοτική.

Για μένα προσωπικά, και για κάθε σκεπτόμενο κι υπεύθυνο πολίτη αυτής της χώρας, υπάρχουν συμφέρουσες πολιτικές για την προστασία των εθνικών μας δικαίων και πολιτικές οι οποίες δεν είναι συμφέρουσες επειδή διακατέχονται από ιδεοληψία, μονομέρεια, και έλλειψη ρεαλισμού. Γι’ αυτό κι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια ιδεοληπτική, μη συμφέρουσα για τη χώρα συμφωνία.

Βεβαίως, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την Τουρκία είναι απείρως πιο επικίνδυνη από ότι ήταν με τα Σκόπια. Γι’ αυτό και οι χειρισμοί που καλείται να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ πιο λεπτοί και πολύ πιο σύνθετοι από ότι ήταν με τα Σκόπια. Σ’ αυτή την φάση δε χρειάζονται ούτε υπερβολές, ούτε ακραίες πατριωτικές κορώνες, ούτε ιδεοληπτικές προσεγγίσεις. Απαιτούνται υπευθυνότητα και σοβαρότητα, περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση πρωτίστως αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πράξουν το καθήκον της έναντι του έθνους και της ιστορίας του και στο τέλος οι επιλογές τους θα είναι πετυχημένες για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων.

Facebook Comments