Σε θετικό έδαφος η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Reuters

Σε θετικό έδαφος η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Σε θετικό έδαφος εισήλθε η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αποκλείουν τον κίνδυνο χρεoκοπίας της Ελλάδας, μετά και από την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Η διαφορά των αποδόσεων των 30ετών και 10ετών ομολόγων γύρισε θετικά στις 3 μονάδες βάσης, με την καμπύλη να ανιστρέφεται για πρώτη φορά εδώ και τρία περίπου χρόνια.

Όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι μεγαλύτερες των μακροπρόθεσμων σημαίνει ότι η αγορά βλέπει αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Λίγο πριν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο του 2012, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ήταν 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες των αντίστοιχων 30ετών.

Υπενθυμίζεται πως ο Fitch, αφού αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε «Β-», από «CCC», επικαλούμενος τη σταθεροπιοίηση της οικονομίας της χώρας και πρόοδο στις προσπάθειες περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αναβάθμισε σε «Β-» από «CCC» και την πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank.

Μάλιστα, χθες, αναβάθμισε καλυμμένα ομόλογα των τεσσάρων τραπεζών, με αρνητικό «οutlook»:

    Καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank σε «B» από «CCC»
    Καλυμμένα ομόλογα της Eurobank σε «B» από «CCC»
    Καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας (Πρόγραμμα Ι) σε «Β» από «B -»
    Καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας (Πρόγραμμα ΙΙ) σε «Β» από «CCC +»
    Καλυμμένα ομόλογα της Πειραιώς σε «Β» από «CCC +»