Οι διαρκείς παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα των εμβολιασμών, που μόνο χάρις σε αυτούς μπορούμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας έναντι της τρομακτικής πανδημίας, προκαλούν εύλογα πολλά ερωτήματα για την στάση του ΣυΡιζΑ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Θέλουν πράγματι στον ΣυΡιζΑ να αντιμετωπίσουμε το μείζον αυτό ζήτημα; Η προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μικροκομματικά και αυτό το θέμα, που δεν αφορά την πολιτική αντιπαράθεση και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικών σκοπιμοτήτων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα πράγματα είναι δύσκολα και σε αυτές τις τρομακτικές καταστάσεις δεν χωρεί, και δεν πρέπει να χωρεί, οποιαδήποτε. ελαφρά τη καρδιά, ανεύθυνη και φτηνή αντιπολίτευση. Η όποια κριτική θα είχε νόημα αν στην Ελλάδα είχαν συμβεί πολύ χειρότερα πράγματα από ότι συνέβησαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δηλαδή η κυβέρνηση είχε κάνει ουσιώδη λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας. Αυτό όμως δεν ισχύει. Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα, δεδομένων των συνθηκών, τα πάει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Όταν πριν από ένα χρόνο και πλέον άρχισε η πανδημία, είχα επισημάνει σε άρθρο μου ότι επρόκειτο για τον παγκόσμιο πόλεμο της δικής μας εποχής. Που θα ήταν εκ των πραγμάτων καταστροφικός εναντίον ενός εχθρού ύπουλου και αόρατου. Ότι θα έπεφταν βόμβες εναντίον μας με τρόπο διαφορετικό από ένα συμβατικό πόλεμο αλλά που θα ήταν το ίδιο θανατηφόρες και επικίνδυνες. Και θα χρησιμοποιούσε ο εχθρός αυτός για βομβαρδιστικά του τους ίδιους τους συμπολίτες μας, τους φίλους μας, τους αγαπημένους μας, τα ίδια μας τα παιδιά η τους γονείς μας. Η παραστατική αυτή εικόνα δυστυχώς επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Η αυξημένη μάλιστα μεταδοτικότητα του ιού έχει προκαλέσει ήδη πάνω από 3,5 εκατ. θανάτους παγκοσμίως. Που θα ήταν πολύ περισσότεροι αν δεν έπαιρναν οι κυβερνήσεις όλων των χωρών αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και της ελευθερίας των πολιτών. 

Ασφαλώς η δοκιμασία που περνάμε όλοι μας, κυρίως όσοι είχαν την ατυχία να κολλήσουν τον ιό ή να καταστραφούν οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας, είναι τεράστια. Σήμερα για πρώτη φορά χάρη στα εμβόλια έχουμε την ελπίδα ότι μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί και να βγούμε νικητές από αυτή την άνιση μάχη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι επόμενη μέρα της νίκης έναντι του ιού θα είναι μια εύκολη μέρα για όλες τις κοινωνίες, όπως η δική μας. Οι συνέπειες στην κοινωνία και στην οικονομία θα είναι τεράστιες και θα έχουν διάρκεια. Αλλά σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα και ότι για μια ακόμη φορά η ανθρωπότητα, κι εμείς οι έλληνες, θα νικήσουμε και τις τεράστιες αρνητικές κοινωνικές κι οικονομικές επιπτώσεις του ιού. Με δύναμη, αισιοδοξία και μεγάλη  προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.

Facebook Comments