Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να λύσει το γόρδιο δεσμό με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Η υποχρεωτική στείρωση έφερε αρκετές αντιδράσεις, η κυβέρνηση όμως δεν προτίθεται να οπισθοχωρήσει ως προς τον πυρήνα του μέτρου αλλά να δώσει δυνατότητα εναλλακτικής λύσης. Εξάλλου η εικόνα των αμέτρητων σκυλιών και γατιών στους δρόμους και τα κλουβιά είναι μία θλιβερή πραγματικότητα για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι κηδεμόνες σκύλων και γατών θα υποχρεώνονται είτε να τα στειρώσουν είτε να πληρώσουν παράβολο της τάξεως των 150 ευρώ και να δίνουν δείγμα του DNA των ζώων τους.

Η στείρωση ενός δεσποζόμενου σκύλου κυμαίνεται στα 100 με 200 ευρώ, ωστόσο, η κυβέρνηση θα δώσει πολλά κίνητρα και vouchers -μειώνοντας κατά πολύ το κόστος- για τη στείρωση των δεσποζόμενων ενώ θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει ότι ο κηδεμόνας είτε θα στειρώσει το σκύλο ή τη γάτα του -εντός έξι μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους, ενώ σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους η στείρωση γίνεται εντός 6 μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους- είτε θα αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, που θα δημιουργηθεί. Σε περίπτωση που ο κάτοχος ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα, εντός μόλις 8 μηνών από την ψήφιση του νομοσχέδιου.

Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο καθιστά κακούργημα την εγκατάλειψη κουταβιών και γατομωρών με ποινή φυλάκισης ακόμη και 10 έτη και πρόστιμο 50.000 ευρώ ανά ζώο. Πλέον με το DNA θα δίνεται η δυνατότητα να εντοπιστούν όσοι εγκαταλείπουν νεογέννητα ενώ οι ποινές και τα πρόστιμα θα είναι εξοντωτικά. Σημειωτέον ότι για τους κυνηγούς υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για αφαίρεση αδείας αν βρεθούν εγκαταλελειμμένα κουτάβια των σκύλων τους.

Παρόλα αυτά υπάρχει πλαίσιο και για τις γέννες. Οι νόμιμοι εκτροφείς συνεχίζουν να αναπαράγουν κανονικά. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς θα μπορούν να αναπαράγουν έως δύο θηλυκούς σκύλους ή θηλυκές γάτες μια φορά ανά έτος. Οι ιδιοκτήτες σκύλων ή γατών μπορούν να αναπαράξουν μία φορά το ζώο συντροφιάς σε όλη τη ζωή του δηλώνοντας τη σχετική πρόθεση στον κτηνίατρο, υποβάλλοντας βεβαίωση ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της γέννας και φροντίδας των ζώων μέχρι την υιοθεσία τους και ότι θα μεριμνήσουν για την υιοθεσία τους. Ο κτηνίατρος με τη σειρά του θα ενημερώνει το ΕΜΖΣ, καταχωρώντας τη σχετική βεβαίωση.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να καταφθάσει στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων, έχοντας αποσαφηνίσει πολλά σημεία και συμπληρώνοντας άλλα. Η λύση για τα χιλιάδες εγκαταλελειμμένα νεογέννητα σκυλιά και γατιά και τα ήδη εκατομμύρια αδέσποτα φαίνεται πως ήρθε για να μείνει δίνοντας απαντήσεις σε κάθε πλευρά.

Facebook Comments