Με τις μάσκες πλέον να αποτελούν όλο και περισσότερο παρελθόν, η κυβέρνηση δεν δείχνει να εγκαταλείπει την ιδέα να τις επαναφέρει. Το γιατί παραμένει μυστήριο. Όπως μυστήριο παραμένει και η στάση ενός αριθμού επιστημόνων που αναβαθμίστηκαν σε εμπειρογνώμονες και ρυθμιστές της υγείας της κοινωνίας, που πρωτοστάτησαν στο να υποχρεώσουν τους πολίτες να φορούν μάσκες, ακόμη και μετά τους εμβολιασμούς.

Το θεωρώ μυστήριο, γιατί οι γνώμες και απόψεις όλων σχεδόν των επιστημόνων, όσο βασιζόταν στην επιστημονική γνώση, ήταν ότι οι μάσκες δεν είναι αποτελεσματικές και δεν προστατεύουν όσους τις φορούν, από τον κορονοϊό ή άλλους ιούς. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκαν όταν είχαμε άλλες επιδημίες ή πανδημίες. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό, που έχει να κάνει με τα μεγέθη των σωματιδίων του κορονοϊού και των διηθημάτων ή πόρων που έχουν οι χειρουργικές μάσκες.

Συγκεκριμένα, το σωματίδιο του κορονοϊού έχει μέγεθος περίπου 100 νανόμετρα, που σε αναλογία είναι 100 χιλιάδες πιο λεπτό από μια τρίχα μαλιού. Είναι επίσης 30 φορές μικρότερο  αν συγκριθεί με το μέγεθος των διηθημάτων ή πόρων μιας χειρουργικής μάσκας. Αυτό σημαίνει, ότι οι χειρουργικές μάσκες δεν είναι σε θέση να σταματήσουν ή να εμποδίσουν τον κορονοϊό, που έχει την δυνατότητα λόγω του μικρότερου μεγέθους, να εισχωρήσει μέσα από την μάσκα από μπροστά, αλλά πολύ περισσότερο από το πάνω ή κάτω μέρος και από τα πλάγια της μάσκας όπου υπάρχουν μεγαλύτερα κενά. Δεν αναφέρομαι καν στις πάνινες μάσκες που είναι φτιαγμένες από διάφορα υφάσματα, γιατί είναι παντελώς άχρηστες, καθώς έχουν διηθήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά της χειρουργικής μάσκας.

Οι χειρουργικές μάσκες θα μπορούσαν να σταματήσουν τα μεγάλα σταγονίδια και φλέγματα από αυτούς που βήχουν  με πολύ εμφανή συμπτώματα, αλλά δεν θα σταματούσαν τη ροή των εναέριων αερολυμένων σωματιδίων του ιού. Η πιο απλή απόδειξη; Φορέστε μια μάσκα και μυρίστε μία κολώνια. Αν την μυρίζετε, σημαίνει ότι τα εναέρια αερολυμένα μικροσωματίδια της κολώνιας πέρασαν από την μάσκα μέσα στην μύτη σας. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι τα εναέρια αερολυμένα του κορονοϊού που είναι 30 φορές μικρότερα από τους πόρους της μάσκας, θα έχουν πρόβλημα διείσδυσης της μάσκας;

Όλες οι γνωματεύσεις των επιδημιολόγων και οι οδηγίες που εκδίδουν δημόσιοι οργανισμοί υγείας  έχουν στηριχθεί για δεκαετίες σε αυτή την επιστημονική γνώση, που έχει επιβεβαιωθεί ειδικά τον τελευταίο χρόνο από δεκάδες μελέτες, έρευνες και πειράματα από πανεπιστημιακά εργαστήρια και δημόσιους οργανισμούς υγείας.

Για παράδειγμα, η Ολλανδική κυβέρνηση πέρυσι τον Ιούλιο, αποφάσισε να μη επιβάλλει τις μάσκες στους πολίτες γιατί δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι οι μάσκες είναι αποτελεσματικές να σταματήσουν ή να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού. Στη Σουηδία ο επιδημιολόγος Tegnell που χειρίστηκε επιτυχώς την αντιμετώπιση του κορονοϊού, προειδοποίησε ότι επειδή τα επιστημονικά στοιχεία για τη χρήση μάσκας για την πρόληψη του COVID-19 είναι εκπληκτικά αδύναμα, είναι πολύ επικίνδυνο να πιστεύουμε ότι οι μάσκες προσώπου από μόνες τους θα μπορούσαν να ελέγξουν την εξάπλωση της νόσου. Ακόμη και στην Αγγλία, η Δημόσια υπηρεσία Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αδύναμα στοιχεία από μελέτες επιδημιολογίας και μοντελοποίησης ότι η φθορά της μάσκας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εξάπλωσης του COVID -19.

Όμως η επιστήμη αγνοήθηκε εντελώς, όταν οι πολιτικοί, τα social media και επιλεγμένοι επιστήμονες τους, έκαναν στροφή 180 μοιρών τους τελευταίους 12-14 μήνες και προώθησαν την υποχρεωτική καθολική χρήση των μασκών. Γιατί; Αυτό που σίγουρα είναι αναμφισβήτητο, είναι ότι η υποχρέωση της μάσκας δεν έγινε με βάση κάποια νέα επιστημονική γνώση, καθώς  τίποτα σχετικά με τη βιολογία του κορονοϊού δεν άλλαξε τους τελευταίους μήνες, που θα μας οδηγούσε  να πιστέψουμε ότι οι μάσκες είναι κάπως πιο αποτελεσματικές ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού και άλλων αναπνευστικών ιών.

Η καθολική υποχρέωση της μάσκας στους πολίτες, αν όχι τίποτε άλλο, υποθάλπει την ακεραιότητα και αξιοπιστία της ίδιας της επιστήμης. Όμως οι μάσκες, έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον δύο ακόμη προβλήματα όπως επεσήμαναν πολλοί επιστήμονες.

Πρώτον, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας για μεγάλα διαστήματα, μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερους κινδύνους στην υγεία των ανθρώπων, ειδικά σε μικρά παιδιά, καθώς διάφορες μελέτες απέδειξαν ότι οι μάσκες μεταβάλλονται σε εστίες μικροβίων που συσσωρεύονται όταν οι μάσκες υγραίνονται απο το στόμα μας ή όταν τις αφήνομε στις τσέπες, στις τσάντες, μέσα στα αυτοκίνητα η τις κρατάμε στα χέρια και τις φορούμε χωρίς να πλένομε τα χέρια μας.

Δεύτερον, ένα μεγαλύτερο πρόβλημα με τις μάσκες είναι ότι δημιουργούν την ψευδαίσθηση ασφάλειας και προστασίας εναντίον του κορονοιού αγνοώντας την επιστημονική πραγματικότητα ότι οι μάσκες μπορούν να μπλοκάρουν μόνο μεγάλα σταγονίδια. Αυτή η ψευδαίσθηση κάνει πολλούς με  εκτεθειμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή που έχουν προβλήματα υγείας να μη αναλαμβάνουν απαραίτητες προφυλάξεις και εκτίθενται σε επικίνδυνες καταστάσεις πιστεύοντας ότι η μάσκα τους προστατεύει.

Ένας επιδημιολόγος περιέγραψε το φόρεμα της μάσκας σαν κάτι ψυχολογικό και όχι φυσιολογικό. Τόνισε ότι ο φόβος εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από τον ιό και φορώντας μάσκα κάνει πολλούς να αισθάνονται καλύτερα.

Επαναφορά στις μάσκες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα θέατρο, όπως πολύ σωστά τόνισε αμερικανός γερουσιαστής σε εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας όταν οι επιδημιολόγοι δεν είχαν απάντηση ή επιστημονική εξήγηση για το πως ακριβώς οι μάσκες εμποδίζουν η σταματούν  τα εναέρια αερολυμένα σωματίδια του ιού. 

Πράγματι, για περισσότερο από ένα χρόνο ζούμε σε ένα θέατρο όπου όλοι μας γίναμε  πρωταγωνιστές φορώντας μάσκες. Πως αλλιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει λογικά, γιατί όταν είμαστε μέσα σε εστιατόριο ή μπαρ πρέπει να φορούμε μάσκες αλλά τις βγάζομε όταν καθόμαστε στο τραπέζι να φάμε η να πιούμε. Αναρωτιέμαι αν οι ειδήμονες που επέβαλλαν τα μέτρα, έκαναν συμφωνία με τον κορονοϊό να μη μας ενοχλεί όταν πίνομε και τρώμε σε δημόσια μέρη. Όπως επίσης οι ίδιοι ειδήμονες, ενώ διέταξαν να κλείσουν τις εκκλησίες, κρατούσαν τα στρηπτιζάδικα ανοιχτά, ίσως γιατί υπέθεσαν ότι ο κορονοϊός δεν θα μας ενοχλούσε, καθώς θα ήταν απασχολημένος απολαμβάνοντας τις γυμνόστηθες χορεύτριες.

Πολλοί ίσως έχουν ακούσει το γνωστό ότι ‘εκεί που σταματά η λογική αρχίζει η τρέλλα.’ Δεν γνωρίζω πώς αλλιώς μπορώ να εξηγήσω όλα αυτά που συμβαίνουν για περισσότερο από ένα χρόνο. 

Facebook Comments