Η Ελλάδα οδεύει προς μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη φέτος και αλλά και την επόμενη χρονιά, υποστηριζόμενη από την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης, τη συνέχιση της νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης καθώς και την εκταμίευση των πόρων της Ε.Ε, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings σε νέα έκθεσή του. Ωστόσο τονίζει ότι η χώρα είναι ευάλωτη σε άλλη μία υποτονική τουριστική σεζόν, καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται ξανά.

Τον Ιούνιο, η Scope Ratings αναθεώρησε την πρόβλεψη της ανάπτυξης της Ελλάδας το 2021 στο 6,5%, ενώ τοποθέτησε την ανάπτυξη το 2022 στο 3,6%, ωστόσο αναγνωρίζει, όπως επισημαίνει, τον κίνδυνο για την οικονομία από την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα στον πολύ σημαντικό τουριστικό τομέα κατά τη θερινή περίοδο. Παρόμοια με πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης, τα επιβεβαιωμένα καθημερινά κρούσματα Covid-19 στην Ελλάδα έχουν φτάσει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και η θνησιμότητα έχει παραμείνει μέχρι στιγμής χαμηλή, με το 45% των Ελλήνων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, η αύξηση των ποσοστών μόλυνσης είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι αυστηρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από και προς την Ελλάδα.

“Δεδομένου του διαρκούς αντίκτυπου του SARS-CoV-2 στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στην προθυμία των ταξιδιωτών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές, αναγνωρίζουμε τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του ταξιδιωτικού τομέα”, επισημαίνει ο Ντένις Σεν, ο νέος επικεφαλής της Scope για την Ελλάδα. Οι εισπράξεις του τουριστικού τομέα ανήλθαν μόνο στο 6,7% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2021 έως τον Απρίλιο -κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2012, σε σύγκριση με περίπου 27,3% λίγο πριν από την κρίση, όπως προσθέτει.

“Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μπορεί, από μόνες τους, να είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αρκετά ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα συνολικά φέτος”, τονίζει ο Σεν. “Το ΑΕΠ α’ τριμήνου (4,4% σε τριμηνιαία βάση) ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο, και “μεταφράζεται” σε συνεχιζόμενη ανοδική τάση στις εκτιμήσεις ανάπτυξης του 2021, όπως τονίζει.

Τα δεδομένα μετά το πρώτο τρίμηνο ήταν επίσης ισχυρά, όπως τονίζει η Scope, χάρη και στο reopening της οικονομίας. Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας όπως οι δείκτες PMI, το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις έχουν δώσει θετικά σήματα για μία ισχυρή πορεία στο ΑΕΠ και στο β’ τρίμηνο, κατά τον οίκο.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρά την παρατηρούμενη αδυναμία στα διεθνή ταξίδια, το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποστηριχθεί φέτος από την απελευθέρωση της συσσωρευμένης εγχώριας ζήτησης, καθώς δαπανώνται οι εξοικονομήσεις και λόγω και της χαμηλής βάσης σύγκρισης έναντι του ΑΕΠ του 2020, εξηγεί ο Σεν.

Ο οίκος αναφέρεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως η  Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους των πόρων του ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που θα ενισχύσει επίσης την ανάπτυξη στη χώρα, μέσω των υψηλότερων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Ωστόσο, τονίζει πως η επιτυχία της Ελλάδας στην απορρόφηση πόρων της ΕΕ ήταν ιστορικά μέτρια εντός της ΕΕ των 27, φθάνοντας στο 56% το 2014-2020.

Παράλληλα αναφέρει, πως οι οικονομικές αδυναμίες της Ελλάδας περιλαμβάνουν την υψηλή διαρθρωτική ανεργία και τις χαμηλές επενδύσεις, αν και η Scope αναμένει ότι η ανεργία θα περιοριστεί ελαφρώς στο 16,1% το 2021, ενώ θα παραμείνει περίπου στο 16,1% το 2022, μετά το16,5% το 2020.

Kούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments